Vuçiq po i zbut fjalët për Kosovën!

Vuçiq: Mit është se Kosova është vetëm e jona, por gjithashtu mit do të ishte të mendojmë se Serbia nuk kërkon ndonjë të drejtë në Kosovë

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi sonte se mit është se “Kosova dhe Metohija” është “vetëm e jona”, por gjithashtu mit do të ishte sikur të mendonim dhe thonim “se Serbia dhe populli serb nuk pretendojnë ndonjë të drejtë në “Kosovë dhe Metohi”…
“Miti është se gjithçka është e lehtë dhe e thjeshtë dhe se ne duhet t’i themi botës që të largohen nga “Kosova dhe Metohia” sepse është vetëm e jona. Nuk është e lehtë të kombinohesh me atë që është situata reale, por është gjithashtu një mit që Serbia dhe populli serb nuk kërkojnë asnjë të drejtë në “Kosovë dhe Metohi”, tha Vuçiq.
Ai vlerësoi se nevojitet një qasje racionale, pragmatike për zgjidhjen e problemit të Kosovës, duke krijuar më shumë besim ndermjet serbëve dhe shqiptarëve, por gjithashtu vendosmëri më të madhe të bashkësisë ndërkombëtare për të mbështetur Beogradin dhe Prishtinën në mënyra të ndryshme për të arritur një zgjidhje kompromisi.
“Pyetja e të gjitha zotimeve tona është nëse do të jemi në gjendje të sigurojmë siguri për fëmijët tanë në “Kosovë dhe Metohi”, paga më të larta në të gjithë Serbinë.”
“Pa kompromis, dikush mund ta shkrijë atë konflikt një ditë dhe kjo na çon në trazira dhe konflikte që nuk i përshtaten askujt, më së paku Serbisë, sepse po përparon më shpejt,” tha Vuçiq.
Ai shtoi se nuk do të thoshte se çfarë është një zgjidhje kompromisi edhe nëse e dinte se çfarë do të thoshte.
“Në mënyrë që të arrihet një kompromis, të dyja palët duhet të jenë të gatshëm të dorëzohen. “Serbia është e gatshme për një kompromis dhe janë njerëzit që do të vendosin në fund,” tha Vuçiq.
Duke komentuar kërkesën e Prishtinës që “Veljko Odaloviq të hiqet nga pozicioni i Koordinatorit të Qeverisë së Serbisë për Personat e Zhdukur, për shkak të rolit të tij politik gjatë konfliktit 1998-1999 në Kosovë, Vuçiq tha se Serbia, si një shtet sovran dhe i pavarur, nuk do ta pranonte një kërkesë të tillë edhe nëse ajo do të dërgohej nga Shtetet e Bashkuara.
“Nëse Shtetet e Bashkuara na kërkojnë ta bëjmë atë, ne nuk mund ta pranojmë atë dhe të mos e pyesim Prishtinën.” “Atëherë asnjëri prej tyre nuk duhet të jetë në vendet ku janë sot,” tha Vuçiq.
Kur u pyet se si e kuptoi mesazhin e liderit të partisë në Gazimestan, Vuçiq tha dhe + si është qëndrimi se “Besëlidhja e Kosovës është themeli i lirisë dhe krijimit të popullit serb dhe se nëse e humb atë, ajo do të humbasë rrënjët e saj” , identitet dhe bëhuni një masë e paformë “, u përgjigj Vuçiç se” është një mesazh i përsëritur i patriarkut dhe Porfirit dhe patriarkut të mëparshëm Irinej.
“Por ai foli para së gjithash, nëse e vini re, për vlerat shpirtërore dhe zotimin e Kosovës, i cili nuk ka të bëjë me kuptimin tonë të historisë, por me gjendjen tonë shpirtërore dhe me atë që duhet të bëjmë në të ardhmen,” tha Vuçiç.
Sipas tij, patriarku është i përkushtuar për të ruajtur integritetin e Serbisë, pra të Kosovës si pjesë e Serbisë, por çështja e të gjithë “zotimeve tona është se cila do të jetë e ardhmja jonë dhe nëse do të jemi në gjendje të sigurojmë siguri për fëmijët tanë në Kosovë dhe Metohija dhe nëse do të jemi në gjendje të sigurojmë paga më të larta, të ardhura më të larta, pensione, një mjedis më të mirë për punën e tyre “.
“Unë mendoj se këto janë çështje jashtëzakonisht të rëndësishme dhe ne duhet të mbështetemi në zgjidhjen e nyjës “Kosovë-Metohi” pa kompromis, ashtu siç thashë në Asamblenë Kombëtare. Një ditë, ai konflikt mund të shkrihet dhe shkrirja e këtij konflikti, edhe pse ideja e një konflikti të ngrirë tingëllon shumë tërheqëse për shumë sot, shkrirja na çon në katastrofë. Në trazirat, konfliktet, diçka për të cilën askush prej nesh nuk ka nevojë, më së paku Serbia, e cila aktualisht po ecën përpara me shpejtësi ekonomikisht.
Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi sot se pret rezultate të mëdha nga dialogu për kushtet e zgjedhjeve me pjesën e opozitës që refuzoi ndërmjetësimin nga Bashkimi Evropian, i cili, siç vlerësoi ai, tregon një atmosferë tjetër.
“Ju kurrë nuk do të jeni në gjendje të përmbushni gjithçka që dikush ju urren, por ne mund të biem dakord për gjëra të ndryshme,” tha Vuçiq për Euronews Serbia./E.D-21Media

Back to top button