Është dënuar për vrasjen e katër civilëve shqiptarë

Është dënuar për vrasjen e katër civilëve shqiptarë

Gjykata e Apelit në Mal të Zi vërtetoi vendimin me të cilin shtetasi malazez, Vllado Zmajeviq është dënuar me 14 vjet burgim për veprën penale: krime lufte kundër civilëve. Gjykata e Apelit i kundërshtoi të gjitha aneksat e avokatëve mbrojtës të Zmajeviqit, duke mbështetur aktgjykimin e dhënë më parë nga Gjykata e Lartë në Podgoricë. Zmajeviq, ish-vullnetar dhe pjesëtar i ushtrisë jugosllave është dënuar për vrasjen e katër civilëve shqiptarë në fshatin Zhegër afër Gjilanit në vitin 1999.

Gjykata e Lartë dhe Gjykata e Apelit në Podgoricë i kanë pranuar provat në bazë të të cilave Zmajeviq fillimisht ka vrarë një bari sepse ai i është përgjigjur në gjuhën shqipe. I njëjti më pas ka vrarë edhe dy burra dhe një grua para shtëpisë së tyre. Gjykatësi i rastit tha se në hetimin e parë Zmajeviq ka pranuar se i ka kryer këto vrasje, por gjatë procedurave gjyqësore i ka mohuar rrëfimet paraprake.

Përfaqësuesi ligjor i familjeve të viktimave, Loro Markiq tha për Shërbimin e Ballkanit të Radios Evropa e Lirë se familjet e viktimave besojnë se drejtësia është arritur pjesërisht. “Familjet e dëmtuara konsiderojnë se ky është një ndëshkim i butë për veprat e kryera, sepse bëhet fjalë për viktima që kanë ushqyer familjet e tyre me bukë”, tha avokati Markiq.

Në luftën e fundit në Kosovë, më 1998/1999 janë vrarë rreth 13 mijë 500 persona. Të pagjetur mbeten më shumë se 1 mijë e 600 persona./REL