​Zvicra miratoi reduktimin e synuar të BE-së në konsumin e energjisë elektrike

Zvicra ka pranuar objektivin e Bashkimit Evropian për të reduktuar konsumin e energjisë elektrike, por nuk do të vendosë një taksë për kompanitë e shërbimeve ekstra fitimprurëse që përdorin lëndë djegëse fosile, njoftoi sot qeveria.
Në njoftim thuhet se qeveria do të prezantojë vullnetarisht reduktime të synuara të konsumit të energjisë elektrike me 10 për qind nga janari në mars, si dhe në nëntor dhe dhjetor 2023, krahasuar me mesataren e pesë viteve të fundit.
Konsumi i energjisë elektrike do të reduktohet me 5.0 për qind gjatë periudhave të ngarkesës së pikut nga janari deri në mars 2023.
“Është e arsyeshme që Zvicra t’i bashkohet vullnetarisht synimeve të BE-së për reduktimin e konsumit të energjisë elektrike. Kjo masë ka një efekt lehtësues në çmimet me shumicë të energjisë elektrike. Ai gjithashtu forcon sigurinë e furnizimit”, tha qeveria.
Shtohet më tej se nuk do të miratojë shumicën e masave të tjera të BE-së, siç është taksa mbi fitimet shtesë në sektorin e karburanteve fosile, duke konfirmuar qëndrimin e saj muajin e kaluar se nuk është e nevojshme të ndërmerren veprime të tilla duke pasur parasysh situatën ekonomike dhe inflacionin më të ulët në Zvicër se në vendet e tjera evropiane.

Back to top button