Abdulrazak Gurnah fiton Çmimin Nobel për Letërsi

 
Novelisti nga Tanzania, Abdulrazak Gurnah, është shpërblyer të enjten me Çmimin Nobel për Letërsi për vitin 2021.
Komiteti i Nobelit e ka lavdëruar Gurnah për “thellimin e pakompromis dhe emocional në efektet e kolonializmit dhe fatit të refugjatëve në hendekun mes kulturave dhe kontinenteve.”
Çmimi është ndarë nga Akademia Suedeze dhe ka vlerën e 1.1 milion dollarëve.
I lindur në Zanzibar më 1948, Gurnah ka arritur në Angli si refugjat në fund të viteve 1960.
Ai është autor i 10 novelave dhe shumë rrëfimeve të shkurtra.
Ai ka qenë profesor i Literaturës angleze dhe postkoloniale në Universitetin e Kentit, deri në pensionim.

Back to top button