Autoritetet suedeze thonë se shpërthimet shkaktuan dëme në tubacionet e Nord Stream

Policia suedeze e Sigurisë konfirmoi se shpërthimet ishin burimi i dëmtimit të dy tubacioneve Nord Stream, pasi përfundoi hetimin e vendit të krimit për rrjedhjet e gazit që u zbuluan më shumë se një javë më parë.

Shpërthimet kishin shkaktuar dëm të madh në tubacionet në zonën ekonomike suedeze, tha të enjten Policia e Sigurisë, duke shtuar se hetimi i tyre kishte forcuar “dyshimet për sabotim të rëndë”.

Lajmet për rrjedhjet nxitën reagime në mesin e disa liderëve evropianë, të cilët thanë se shkaku i mundshëm ishte sabotimi. Në atë kohë, presidenti amerikan Joe Biden, i quajti rrjedhjet në tubacionet Nord Stream një “akt të qëllimshëm sabotimi”, megjithëse ai ndaloi së akuzuari drejtpërdrejt Moskën për rrjedhjet.

Rusia, e cila ndërtoi rrjetin, nuk e përjashtoi atë.

Të dy tubacionet kanë qenë pika ndezjeje në një luftë të përshkallëzuar energjetike midis kryeqyteteve evropiane dhe Moskës që ka goditur ekonomitë kryesore perëndimore, ka rritur çmimet e gazit dhe ka ndezur një kërkim për furnizime alternative të energjisë.

Sipas Policisë suedeze “disa sekuestroje” ishin bërë gjithashtu si pjesë e hetimit dhe tani po shqyrtoheshin dhe analizoheshin.

Një hetim i vazhdueshëm do të tregojë gjithashtu nëse “dikujt mund t’i shërbehet dyshimi dhe më vonë të ndiqet penalisht”, thuhet në deklaratën e policisë.

Pas përfundimit të hetimeve, kordonët rreth vendit të ngjarjes u hoqën, konfirmoi në një deklaratë Prokuroria Suedeze./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button