BE po përshpejton shpërndarjen e vaksinave në vendet anëtare për shkak të Omicron

Komisioni Evropian njoftoi sot se kishte nënshkruar një marrëveshje me Pfizer/BioNtech për të ofruar 20 milionë doza shtesë të vaksinës kundërCOVID-19 në vendet anëtare në gjysmën e parë 2022 për të lehtësuar fushatat e vaksinimit.
Komisioni gjithashtu raportoi se kishte aktivizuar njëkohësisht “opsionin e parë për të porositur më shumë se 200 milionë doza sipas një kontrate të tretë me Pfizer/BioNTech”.
“Urdhri gjithashtu mbulon vaksinat e përshtatshme për variantin omicron, nëse një vaksinë e tillë bëhet e disponueshme” në të ardhmen e parashikueshme”, tha Komisioni në një deklaratë, duke shtuar se dërgesat duhet të fillojnë në tremujorin e dytë 2022.
Në tremujorin e parë 2022, Pfizer/BioNtech do të jep 20 milionë doza shtesë vaksine (5 milionë në janar, 5 milionë në shkurt dhe 10 milionë në mars).
Këto doza i shtohen 195 milionë dozave tashmë të planifikuara nga Pfizer/BioNTech, që do të thotë se numri total i dërgesave në tremujorin e parë do të ishte 215 milionë, thuhet në një deklaratë të Komisionit Evropian.
Është arritur gjithashtu një marrëveshje me kompaninë farmaceutike Moderna për dërgimin e dozave shtesë të vaksinës gjatë tremujorit të parë 2022.
“Kjo do të jetë veçanërisht e dobishme për shtetet anëtare me një nevojë afatshkurtër për doza shtesë të vaksinës,” shpjegoi Komisioni.
“Zgjerimi i vaksinimit për të gjithë qytetarët dhe aplikimi i dozave shtesë përforcuese janë thelbësore dhe urgjente,” thanë të enjten krerët e shteteve dhe qeverive të BE-së pas një samiti në Bruksel.
“Duke pasur parasysh rritjen e pritshme të shpejtë të infeksioneve me koronavirus, omicron, kjo lëvizje është më urgjente se kurrë”, tha komisioni në një deklaratë.
Komisioni Evropian, i udhëhequr nga Ursula von der Leyen, raporton se “do të punojë ngushtë me prodhuesit e vaksinave për të përshpejtuar më tej shpërndarjen e dozave në vendet anëtare dhe se vaksinimi për herë të parë dhe të dytë dhe dozat përforcuese mund të rriten brenda javësh”.
Komisioni thekson se omicron mund të bëhet lloji dominues në vendet anëtare të BE-së, ku vetëm 67% e popullsisë është vaksinuar plotësisht deri më tani, deri në mes të janarit./kp

Back to top button