Bien aksionet e Apple dhe Tesla

Aksionet e Apple dhe Tesla kanë rënë për shkak të shqetësimeve në rritje për vonesat në linjat e tyre të prodhimit në Kinë.
Aksionet e Apple arritën pikën e tyre më të ulët që nga qershori 2021. Aksionet e Tesla kanë rënë me 73% nga niveli rekord në nëntor 2021.
Kompanitë kanë luftuar për të vazhduar prodhimin në Kinë për shkak të kufizimeve të Covid dhe javëve të bllokimeve.
Tani ata po përballen me një krizë të personelit ndërsa Kina lufton me një valë Covid pas heqjes së kufizimeve prej vitesh.
Kina njoftoi se do të heqë rregullat e saj të rrepta të karantinës për udhëtarët më 8 janar , një shenjë pozitive për shumë investitorë që po shohin një lehtësi në lëvizjen e zinxhirit të furnizimit në 2023.
Por investitorët globalë po tregohen gjithashtu të kujdesshëm përpara rritjes së normave të interesit, ngadalësimit të ekonomisë globale dhe luftës së vazhdueshme në Ukrainë.
Duke pasur parasysh rritjen e rasteve me Covid në qendrat kryesore të prodhimit, analistët thonë se prodhimi do të marrë kohë për t’u rritur edhe një herë.
“Fabrikat do të përjetojnë mungesë të fuqisë punëtore për të paktën 4-6 javë ndërsa vala kalon nëpër rajonet e tyre të prodhimit dhe sigurisht që shumica e punëtorëve migrantë do të kthehen në fshatrat e tyre për Vitin e Ri
Hënor në fund të janarit,” thotë. Simon Baptist, kryeekonomist në Njësinë e Inteligjencës Economist.
“Prodhimi duket se nuk ka gjasa të kthehet në normalitet në Kinë deri në fund të shkurtit.”
Vonesat e prodhimit goditën furnizuesin e Apple Foxconn në fillim të këtij viti pas trazirave në uzinën e saj Zhangzhou të njohur si “iPhone City”. Kompania tha se të ardhurat e saj në nëntor ishin ulur 11% krahasuar me të njëjtin muaj në 2021.
Këtë javë, raportet e mediave thanë se fabrika e prodhimit të Tesla në Shangai kishte shkurtuar prodhimin pasi infeksionet Covid u rritën në Kinë. Kompania nuk pranoi të komentojë.
Por analistët thonë se shitjet e ngadalta të kompanisë janë evidente në faktin se ajo ka ofruar zbritje si për klientët kinezë ashtu edhe për ata të Amerikës së Veriut./21Media

Back to top button