Gjëra të mahnitshme që qentë mund të kuptojnë

A keni qenë ndonjëherë në një situatë që të jeni të trishtuar dhe në atë moment qeni të sillej veçanërisht me dashuri, sikur të kuptonte që nuk po ndiheshit mirë?
Pronarët e qenve shpesh e dinë se kafshët e tyre shtëpiake ndjejnë atë që ndjejnë, raporton How Stuff Works.
Ka shumë gjëra interesante që qentë mund t’i kuptojnë, dhe më poshtë janë disa prej tyre.
Trishtim
Ai do të humbasë oreksin e tij dhe do të refuzojë ushqimin, nuk do të interesohet për lodrat, do të jetë i qetë dhe nuk është e çuditshme që të përkulet pranë një burri dhe të vendosë kokën në prehrin e tij.
Kur qeni sheh se burri është i mërzitur, përpiqet ta qetësojë, duke treguar kështu qartë se e dallon trishtimin nga emocionet e tjera.
Synimet e njeriut
Nëse keni planifikuar të lani qenin dhe i keni marrë peshqirin, ka shumë mundësi që ai të fshihet nën shtrat. Është sikur e di që është koha për diçka që nuk i pëlqen vërtet.
Situata është e ngjashme kur bëhet fjalë për dhënien e ilaçeve, prerjen e flokëve apo prerjen e thonjve.
Qentë mund të ndjejnë siklet, por ata gjithashtu mund të njohin qëllimin e njeriut.
Frikë
“Mos e lini qenin të shohë se keni frikë”, shumica prej nesh u paralajmëruan kur ishim fëmijë, duke shpjeguar se qentë bëhen agresivë kur ndjejnë frikë.
Megjithatë, a është e vërtetë që qentë mund të ndjejnë frikë? Përgjigja është po, por jo fjalë për fjalë.
Ekziston një shpjegim shkencor për shumicën e gjërave të mahnitshme që qentë mund të ndjejnë, dhe kjo është hunda e qenit, sensi i tij më i rëndësishëm. Disa vlerësime thonë se nuhatja e qenit është disa milionë herë më e mprehtë se e një njeriu.
Krizat epileptike
Shumë njerëz me epilepsi marrin qen të trajnuar. Qenë të tillë mund të paralajmërojnë prindërit kur një fëmijë ka një konvulsion. Ata mund të ruajnë personin që ka një konvulsion, duke e mbrojtur atë nga lëndimi.
Për më tepër, ata mund ta kthejnë një person në një pozicion që i lejon të marrë frymë më lehtë. Disa qenë shkojnë një hap më tej: ata e kuptojnë se kur do të ndodhë një sulm dhe e paralajmërojnë personin edhe 10 ose 20 minuta para sulmit.
Vlerësohet se 10 deri në 15 qindra qenë të stërvitur mund të kuptojnë se një sulm do të ndodhë.

Back to top button