Hidhet në ankand për mijëra euro unaza e arit 2000 vjeçare

Hidhet në ankand për mijëra euro unaza e arit 2000 vjeçare

Një unazë floriri që mendohet se është mbajtur nga një udhëheqës keltik 2000 vjet më parë do të dalë në ankand – pasi kishte kaluar gati tre dekada në dollapin e një koleksionisti.
Bizhuteritë e epokës së hekurit, të zbuluara në një fushë në Yorkshire të Veriut në vitin 1994, pritet të arrijnë deri në 30,000 £.
Unaza daton në vitin 100 para Krishtit, dekada para pushtimit romak të Britanisë.
Një prijës i fisit Corieltauvi, i cili sundonte pjesë të Midlands dhe Yorkshire, mendohet se e kishte mbajtur atë.
Një detektor metalik e gjeti unazën në Knaresborough në vitet 1990 dhe ia shiti pronarit të saj aktual për disa qindra paund.
Koleksionisti, një burrë 66-vjeçar që dëshiron të mbetet anonim, e vendosi në një dollap për 28 vjet përpara se të vendoste ta vlerësonte.
“Jam në të 60-at, nuk e di sa kohë do të jem aty”, tha ai. “Mendova se me të vërtetë donte një shtëpi të mirë, në mënyrë që fëmijët e mi të mos kishin nevojë të kuptojnë se çfarë të bëjnë me të.”
Pronari i unazës fillimisht besonte se ishte romake ose anglosaksone, por kur e mori për t’u vlerësuar në Muzeun Britanik, ekspertët i thanë atij moshën e vërtetë të saj.
“Është e çuditshme,” tha ai.
“Është me të vërtetë një gjë misterioze. Ne kurrë nuk do ta dimë me siguri se kush e zotëronte atë, por ndoshta ishte një prijës i fuqishëm i Celtic.
“Nuk është unaza e Mbretit Arthur, por është gjëja tjetër. Ne po flasim për fillimin e historisë së shkruar britanike.”
Dizajni abstrakt dallues i unazës lidhet me fisin Iceni, i cili sundonte një pjesë të madhe të Anglisë Lindore përpara pushtimit romak.
Nigel Mills, nga mbajtësit e ankandit Noonans, tha: “Nuk ekziston asnjë unazë tjetër e këtij stili. Është një pjesë tepër e rëndësishme.”
Unaza do të shitet nga 15 nëntori./21Media

Back to top button