Inteligjenca britanike: Rusia po përgatitet për luftë të zgjatur në Ukrainë

Lufta kundër Ukrainës, e cila Rusia shpresonte të përfundonte shpejt, është zvarritur, kështu që autoritetet e Kremlinit janë vazhdimisht në kërkim të mënyrave për ta justifikuar atë në sytë e popullit rus.

Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar e ka postuar këtë në platformën e mediave sociale X, duke cituar të dhëna të inteligjencës, raporton Ukrinform.

Më 14 shkurt të vitit 2024, zëdhënësi i Presidentit rus Dmitry Peskov u tha gazetarëve se ndërsa “operacioni special ushtarak filloi si një operacion kundër Ukrainës, me kalimin e kohës ai ka marrë formën e një lufte kundër Perëndimit kolektiv, i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, është i përfshirë drejtpërdrejt në këtë konflikt”.

Analistët shkruan se kjo është gjerësisht në përputhje me një prirje në retorikën zyrtare ruse që kërkon të justifikojë kohëzgjatjen e konfliktit dhe shkallën e humbjeve ruse përmes përshkrimit të luftës si një konflikt i drejtpërdrejtë me Perëndimin.

Peskov vazhdoi duke pranuar se ‘operacioni special ushtarak’ “mund të zgjasë pak më gjatë, por kjo nuk mund të ndryshojë rrjedhën e gjërave”. Kjo është pjesë e narrativës zyrtare ruse pothuajse me siguri që synon vendosjen e popullsisë vendase për një konflikt afatgjatë dhe rënien e shoqëruar të standardeve të jetesës së brendshme, duke ofruar njëkohësisht sigurinë e fitores përfundimtare ruse.

Siç raportohet, sipas zëdhënësit të Shërbimit Shtetëror të Rojës Kufitare Andrii Demchenko, Rusia aktualisht nuk ka forca të mjaftueshme në kufirin verior për të sulmuar.

Back to top button