Kjo pajisje po i ndihmon punëtorët të mposhtin nxehtësinë ekstreme

Në mesditë temperaturat shkojnë mbi 50 gradë Celsius. Në shumë vende, kjo do të shkaktonte një paralajmërim të nxehtësisë, por në verën e nxehtë të Dubait, është vetëm një ditë tjetër. Dhe për punëtorët në një shkritore alumini, ajo mund të bëhet edhe më e nxehtë.
Në Emirates Global Aluminium (EGA), metali prodhohet përmes një procesi ku temperaturat mund të arrijnë 950 gradë Celsius. Punonjësit në shkritoren e saj në Dubai janë mësuar me nxehtësinë e fortë, duke punuar në depo të hapura që mund të nxehen deri në 58 gradë Celsius në muajt e verës.
Çdo ditë në EGA fillon me stafin që vesh tuta rezistente ndaj temperaturës, helmeta, syze dhe çizme sigurie. Por që nga qershori, 50 punëtorë kanë veshur gjithashtu një pajisje teknologjike të veshur, si pjesë e një prove që do të përfundojë këtë muaj.

E përbërë nga një panel i hollë drejtkëndor dhe një brez, pajisja mbështillet rreth krahut të sipërm të punëtorit. Sensorët në panel matin rrahjet e zemrës, temperaturën e lëkurës, nivelin e aktivitetit dhe daljen e djersës. Të kombinuara, këto të dhëna përdoren për të parashikuar temperaturën bazë të trupit të përdoruesit – sasinë e nxehtësisë në gjakun dhe organet e brendshme të një personi.

E krijuar nga kompania amerikane Kenzen, kjo pajisje mund të ndihmojë në parandalimin e mbinxehjes së punëtorëve. Sapo temperatura e trupit të jetë mbi 38 gradë celsius, kur simptomat e lodhjes nga nxehtësia ka të ngjarë të fillojnë, pajisja dridhet dhe përdoruesi merr një njoftim në telefonin e tij, duke i thënë se është koha për të bërë një pushim.

Ndërsa ka sensorë të tjerë personalë të nxehtësisë në treg, ata kryesisht fokusohen në monitorimin e temperaturës së trupit për performancën dhe sportet. Kenzen thotë se e ka përshtatur pajisjen e tij me aktivitetet industriale në mendje, raporton CNN

Nëpërmjet një pulti të shfaqur në një kompjuter, menaxherët në fabrikën EGA mund të kenë gjithashtu një pasqyrë të shëndetit të ekipit të tyre, por për të ruajtur privatësinë e punonjësve, sasia e informacionit që ata kanë për stafin e tyre është e kufizuar.

“Nëse ka një incident të mundshëm sigurie ose një individ që ka nevojë për një ndërhyrje, atyre (mbikëqyrësve) u jepen vetëm të dhënat për të qenë në gjendje të ndërhyjnë, asgjë më shumë,” thotë Kyle Hubregtse, nënkryetar i operacioneve tregtare të Kenzen.

Pajisja u lansua në maj 2020 dhe Kenzen ka bashkëpunuar me kompani në industri të ndryshme për të zbatuar këtë teknologji në vendin e punës, nga zjarrfikësit, tek njerëzit që punojnë në ndërtim, miniera dhe prodhim.

Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës, stresi i nxehtësisë është një problem serioz për shumë prej 1 miliardë punëtorëve të bujqësisë në botë dhe 66 milionë punëtorëve të tekstilit, ndër të tjera. Vlerësohet se Emiratet e Bashkuara Arabe do të humbasin më shumë se 2 për qind të PBB-së së tyre deri në vitin 2030 si rezultat. Efektet e ndryshimeve klimatike nënkuptojnë se në mbarë botën, në atë vit, ndikimi i stresit të nxehtësisë në produktivitet do të përfaqësojë një humbje të barabartë me të paktën 80 milionë vende pune me kohë të plotë./12Media

Back to top button