Kosovari që u bë hero në media, rrezikon dëbimin nga Zvicra

3 min read

Muaj më parë në media u portretizua si hero. I riu nga Kosova me emrin Mexhid shpëtoi nga zjarri një grua serbe. Për më tepër, ky akt u përshëndet edhe nga fakti se një shqiptar i ndoli në ndihmë një serbeje.

Por nuk përfundoi me kaq. Pikërisht kjo situatë nxori në pah se Mexhidi ishte pa lejeqëndrim në Zvicër, transmeton Albinfo.ch.Ai u shfaq në kompjuterët e policisë, e cila sipas ligjit e ka denoncuar atë pranë organeve kompetente.

“Kështu, më 5 korrik, Mexhidi u dënua me gjobë ditore prej 4500 frangash për qëndrim dhe punë të paligjshme. Në veçanti për shkak të një precedenti në Bazel. Ai u ankua kundër këtij vendimi gjyqësor. Gjithashtu, dosja e tij i është përcjellë Sekretariatit Shtetëror për Migracionin. Prandaj i riu rrezikon edhe dëbimin”, shkruan media zvicerane 20min.ch.

“Ligji është i njëjtë për të gjithë. Por, më duket skandaloze që një hero që shpëtoi një jetë duhet të dëbohet nga vendi”, është shprehur Ivana. Ajo tregon se Mexhidi nuk e ka menduar se kur t’i vijë në ndihmë, pavarësisht rreziqeve fizike dhe ligjore.

Ndërsa një banore tjetër shprehet: “Zvicra është e pamëshirshme, do të bëj çdo gjë të mundshme për të ndihmuar shpëtimtarin e saj. Por tani për tani Mexhidi duhet të thirret në polici këtë javë”.

E kështu ai paraprakisht është gjobitur me mbi 4500 franga, por më e keqja rrezikon deportimin e tij.

Situata e shqyrtuar nga autoritetet

Autoritetet policore, në këtë fazë, Departamenti i Sigurisë, Popullsisë dhe Shëndetit është i kufizuar në rikujtimin e procedurave: “Në përgjithësi, kur Zyra Kantonale e Popullsisë merr dijeni për një situatë të një personi me banim të paligjshëm, i kërkohet të shqyrtojë situatën. Nëse paraqitet kërkesa për rregullimin e qëndrimit dhe plotësohen kushtet, kërkesa i paraqitet SEM-it për miratim. Nëse nuk paraqitet asnjë kërkesë ose nëse nuk plotësohen kushtet për dhënien e lejes së qëndrimit, ZKPM-ja lëshon një vendim dëbimi nga Zvicra. Pozicioni i DSPS-së lë pak shpresë. Nëse politikanët nuk e marrin këtë çështje. Në Francë, një malian pa dokumente, i cili kishte shpëtuar një fëmijë në rrezik të rrëzimit nga një ballkoni, u prit më pas nga presidenti Emmanuel Macron dhe më pas duhej të natyralizohej. Më afër shtëpisë, në Gjenevë, Sunil, një Bangladesh, i shpëtoi dëbimit pasi Partia Socialiste, anëtare e së cilës ai është, mbështeti mbajtjen e tij në Zvicër. Në rastin e tij, ZKPM-ja pranoi ta njohë atë si një rast vështirësie. Gjithsesi, sipas një të afërmi, Mexhidi synon të bëjë gjithçka për të marrë të drejtën e qëndrimit në Zvicër”.