Kur është më mirë t’i përdorni produkte qumështi?

Avantazhi i produkteve të qumështit është se ato mund të hahen gjatë natës pa frikën e prishjes së cilësisë së gjumit

Produktet e fermentuara të qumështit bëhen me ndihmën e acidit laktik ose fermentimit të përzier. Ky lloj ushqimi përfshin kosin, kefirin, gjizën, hirrën, kosin.

Secila prej këtyre ushqimeve ka rezultuar shumë e dobishme për shëndetin, kështu që, për shembull, kosi normalizon sistemin tretës, zvogëlon rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut.

Megjithatë, për të përfituar sa më shumë nga këto ushqime, është e rëndësishme në cilën orë të ditës i konsumoni dhe në çfarë sasie.

Produktet e qumështit përmirësojnë punën e traktit gastrointestinal, i cili varet nga përmbajtja e substancave të dobishme si proteinat, kalciumi (i cili forcon indin kockor) dhe bifidobakteret.

Përveç kësaj, këto ushqime janë burimi kryesor i aminoacideve dhe proteinave të nevojshme për funksionimin efikas të trupit. Produktet e fermentuara kanë një avantazh tjetër të madh – ndryshe nga qumështi, trupi i thith ato shumë më shpejt, sepse zinxhirët e tyre proteinikë janë shumë më të shkurtër.

Për të përfituar sa më shumë nga këto ushqime, jogurti duhet konsumuar të paktën një orë e gjysmë pas vaktit kryesor. Përndryshe, efekti i dobishëm i bifidobaktereve në sistemin e tretjes do të reduktohet.

Produktet e qumështit të thartë normalizojnë mikroflorën e zorrëve falë të ashtuquajturave bifidobaktere, shumica e të cilave janë mjaft të pasura. Quhen edhe probiotikë. Për të përfituar maksimalisht nga bifidobakteret, është shumë e rëndësishme të konsumohen produktet e qumështit të fermentuara në stomak bosh, thonë nutricionistët.

Gjithashtu, këto ushqime do të jenë të dobishme vetëm nëse konsumohen vazhdimisht për dy javë ose më shumë.

Është e rëndësishme të theksohet se djathi i freskët, kosi, ajroni dhe produkte të tjera mund të hahen dhe pihen gjatë natës, pa frikë se do të dëmtojnë cilësinë e gjumit.

Sigurisht që nuk këshillohet teproni dhe rekomandimi i mjekëve është që të mos hani më shumë se “norma e përcaktuar” në një ditë.

Back to top button