LevelK  ka shitur dramën kosovare “Zgjoi”, e cila fitoi tre çmime të mëdha në Sundance Kino Lorber në bashkëpunim me Zeitgeist Films.

Filmi i është shitur gjithashtu Kinës (Hugoeast Holding); Skandinavsë (Edge Entertainment); Portugalisë (Filmat4you); Republikës Çeke (HBO Evropa Qendrore); Bosnjë-Hercegovinës, Kroacia, Malit të Zi, Serbisë dhe Sllovenisë (Kino Mediteran); Turqisë (Filmarti); dhe Greqisë (Cinobo).

LevelK gjithashtu po finalizon më shumë marrëveshje.

Filmi shënoi debutimin artistik të shkrimtares / regjisores Blerta Basholli dhe tregon historinë e një gruaje (e luajtur nga Yllka Gashi) burri i së cilës është zhdukur që nga lufta e Kosovës. Ajo fillon një biznes të vogël ushqimor me gra të tjera në fshatin patriarkal ku jeton.

“Zgjoi” është fituesi i madh ndërkombëtar në Festivalin e Filmit në internet Sundance këtë vit, duke marrë çmimin e Jurisë së Madhe të Kinemasë Botërore: Dramatikë, çmimi i publikut: drama e kinemasë botërore dhe çmimi i regjisë.

Emily Russo dhe Nancy Gerstman, bashkë-presidentë të Zeitgeist Films thanë: “Ne kishim arritur kufirin tonë ideal prej pesë filmash të zgjedhur me kujdes në vit për të shpërndarë kur erdhi “Zgjoi”. Ky film pati një efekt kaq të fuqishëm tek ne, sa ishte e pamundur të injorohej, dhe e pamundur të mos dëshiroje të sillje tek publiku i Amerikës së Veriut”.

Laura Wilson shtoi: “Ndërsa, “Zgjoi” ndriçon një dritë të rëndësishme të pasojave të luftës në Kosovë, është gjithashtu një histori e grave që kapërcejnë padrejtësitë në një shoqëri patriarkale, e cila do të motivojë të gjithë botën”.

Prodhuesit janë Yll Uka dhe Valon Bajgora për Ikonë Studio dhe Industria Film, mbështetësit përfshijnë Qendrën e Kinematografisë së Kosovës, ndihmësin e OFC-së për realizimin, Agjencinë e Filmit të Maqedonisë, Qendrën Kombëtare Shqiptare të Filmit, TV Kombëtar Zviceran të RTSH-së, Cinéforom selektiv, Cinéforom automatik, SPA (Succès) Antena e Kalimit)./21Media