Lina Axelsson Kihlblom, ministrja e parë transgjinore në Suedi

Lina Axelsson Kihlblom të martën u bë personi i parë transgjinor që u bë ministër i qeverisë në vendin nordik, një vit pas emërimit të ministrit të parë transgjinor në Evropë.
Ish-drejtoresha dhe avokatja 51-vjeçare e shkollës u shtua në qeverinë socialdemokrate nga kryeministrja Magdalena Andersson, e cila u bë gjithashtu gruaja e parë që mban atë post.
Në librin e saj të vitit 2015 “A do të më duash tani?”, Axelsson Kihlblom përshkroi rritjen si një vajzë në trupin e një djali dhe kalimin e saj fizik në trupin e një gruaje, i cili përfundoi kur ajo ishte 25 vjeç.
“Njerëzit trans kanë ekzistuar gjithmonë, ata do të ekzistojnë gjithmonë dhe ne nuk ndihemi më të turpëruar. Ne jemi normalja e re”, shkroi ajo në një artikull të botuar në vitin 2018.
E divorcuar dhe nënë e dy fëmijëve të birësuar, portofoli i saj qeveritar mbulon shkollat ​​fillore dhe të mesme, ndërsa ministrja e Arsimit, Anna Ekstrom do të jetë përgjegjëse për arsimin e lartë.
Në tetor 2020, një anëtare e Parlamentit Evropian, Petra De Sutter, u emërua zëvendëskryeministre e Belgjikës dhe u bë ministrja e parë transgjinore në Evropë.
Audrey Tang nga Tajvani konsiderohet të jetë bërë ministrja e parë transgjinore në botë në vitin 2016./21Media

Back to top button