Mandl kërkon konstruktivitet në dialog

Komisionit Parlamentar për Stabilizim-Asociim BE–Kosovë mbajti të premten sesionin e dytë të punës. Në sallën plenare të Kuvendit të Kosovës u theksua nevoja për arritjen e marrëveshjes gjithëpërfshirëse Kosovë-Serbi dhe liberalizimin e vizave për qytetarët kosovarë.
Eurodeputeti austriak në Parlamentin Evropian, Lukas Mandl, kërkoi nga palët konstruktivtet në dialog, derisa e vlerësoi pozitivisht rolin e ShBA-së në këtë proces.
Ai kritik u shpreh ndaj Serbisë për mosvendosjen e sanksioneve karshi Rusisë, pas agresionit në Ukrainë.
“Është e rëndësishme që BE-ja ta lehtësojë dialogun dhe ne mund të jemi konstruktivë, por kritikë për mënyrën se si zhvillohet ky dialog. Sigurisht që nuk duhet të nënvlerësojmë rolin pozitiv të Shteteve të Bashkuara dhe veçanërisht të Escobar-it tani në mbështetjen e dialogut të lehtësuar nga BE-ja dhe ky është një ndryshim i madh me të kaluarën. Sot, përfaqësuesit e SHBA-ve theksojnë se dialogu do të lehtësohet nga BE-ja pasi që Kosova është qartazi vend evropian dhe po ashtu Serbia ndodhet në kontinentin evropian… Unë u habita se sa shpejt dhe sa qartë u rreshtua udhëheqja e Serbisë me kë, me agresorin, me Putinin, Rusinë. U habita vërtet, sinqerisht mendova, në rregull, ka disa tensione nga e kaluara dhe ka diçka për t’u zgjidhur midis Kosovës dhe Serbisë, Serbisë dhe pjesës tjetër të Ballkanit Perëndimor, Serbisë dhe pjesës tjetër të botës së lirë ndoshta, por që do të kishte një rreshtim si ky, unë u befasova vërtet, dhe jam i lumtur të përcjell dhe kujtoj se çdo javë, Parlamenti Evropian më 1 mars, në një seancë të posaçme plenare me rastin e fillimit të luftës së Putinit, Rusisë, votoi me një shumicë të madhe për një rezolutë, duke pasur si shqetësim të madh reagimin serb ndaj luftës”, tha ai.
Mandl përsëriti sërish kërkesën për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës.
“Kriteret janë plotësuar nga Republika e Kosovës. Parlamenti Evropian disa herë ka votuar me shumicë votash pro liberalizimit të vizave, dhe supozoj se edhe në Këshill, sigurisht që shumica ka një pikëpamje të qartë për gjërat, dhe është pro liberalizimit të vizave, por ne ende i kemi këto parime unanimiteti në këshill, që po bllokon Evropën. Po ashtu, liberalizimi i vizave për Kosovën për shkak të një numri të vogël të shteteve anëtare, dhe qartë shpresojmë që të mos përdoret si levë për Kosovën në dialog. Dhe dua të theksoj nga ky kuvend parlamentar e përbashkët te vendimmarrësit, apo në pushtetin ekzekutiv se nuk guxon të përdoret si levë, sepse është e padrejtë, dhe liberalizimi i vizave tashmë është i vonuar”, theksoi Mandl.
Nga ana tjetër, deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Armend Muja, duke folur për dialogun Kosovë-Serbi, tha se për pushtetin, marrëveshja përfundimtare është ajo që nuk e ndanë njohjen nga Serbia prej ulëses në OKB.
“Për ne marrëveshje përfundimtare është ajo çka nuk e ndanë njohjen nga Serbia prej ulëses në OKB. Pra një marrëveshje që e ka vetëm njohjen nga OKB ose vetëm nga Serbia mund të jetë një marrëveshje, por nuk mund të jetë përfundimtare. Andaj njohja nga Serbia, ulësja në OKB, njohja nga pesë vendet e BE-së dhe anëtarësimi në NATO paraqesin përkushtimin tonë strategjik ndaj Bashkimit Evropian dhe botës së lirë dhe zgjedhje të dilemës së sigurisë për Kosovën”, tha Muja.
Ndërsa, deputetja e LDK-së, Rrezarta Krasniqi, u shpreh kritike karshi Qeverisë së Kosovës për mungesë të transparencës në dialog.
“Kuvendi dhe qytetarët e Kosovës ende nuk e dinë se cila është korniza e dialogut dhe cili është qëndrimi i kryeministrit Kurti karshi këtij procesi. Nisur nga fakti se shteti i Kosovës gjendet para një momentumi të rëndësishëm ku mund të arrihet një marrëveshje finale, ne si LDK kemi dhënë qëndrimin në përkrahje të procesit të dialogut. Megjithatë kjo mbështetje bazohet vetëm në garancitë që ky proces të mbështetet në këto parime kryesore. Marrëveshja finale duhet të përfshijë njohjen reciproke, ruajtjen e integritetit territorial dhe sovranitetit të vendit dhe nuk duhet të cenohet karakteri unitar dhe rendi kushtetues i shtetit. Nga ana tjetër vlerësimi i LDK-së është se Qeveria e Kosovës po bënë gabim të madh që në emër të ligjshmërisë ka vendosur të përkeqësojë marrëdhëniet me aleatët tanë më të ngushtë”, deklaroi ajo.
Deputeti i AAK-së, Besnik Tahiri, tha se fokusi i dialogut duhet të jetë marrëveshja finale.
“Fokusi i Bashkimit Evropian, Parlamentit Evropian duhet të jetë në arritjen e marrëveshjes gjithëpërfshirëse ligjërisht të obligueshme me njohje reciproke të Kosovës dhe Serbisë. Njëherë e përgjithmonë ky konflikt dhe dialog të përfundon. Dialogu i cili prodhon fotografi të bukura, nënshkrime pa vlerë, pa efekte në teren nuk i kontribuon qëllimit të dialogut”, nënvizoi Tahiri.
Takimi i nëntë i Komisionit Parlamentar për Stabilizim-Asociim BE – Kosovë filloi të enjten, derisa do t’i mbyll punimet sot.

Back to top button