Mbretëresha e thellësive: Sa herë hyjë në ujë, shoh gjëra që nuk i kam parë kurrë

Në moshën 87-vjeçare, Sylvia Earle nuk ka plane për pension. Zhytësja i famshëm, e cila mban rekordin botëror për ecjen më të thellë të palidhur përgjatë shtratit të detit, ka kaluar më shumë se shtatë dekada duke eksploruar oqeanin. Si një nga avokatet më të hapura në botë për mbrojtjen e saj, ajo nuk është ende gati të ndalet.

“Unë jam ende duke marrë frymë, kështu që pse duhet të marrë pushim”, tha Zhytësja.

Ajo ka notuar që kur ishte fëmijë, por Earle këmbëngul se ka gjithmonë më shumë për të për të mësuar.

“Sa herë që hyj në ujë, shoh gjëra që nuk i kam parë kurrë më parë,” thotë ajo.

Qëllimi i saj më i madh është të ndërtojë zhytës të rinj që u japin njerëzve të zakonshëm akses të drejtpërdrejtë në thellësinë e oqeanit, thotë vajza e saj Liz Taylor, e cila është gjithashtu presidente dhe CEO e DOER Marine, një kompani e themeluar nga nëna e saj në 1992 që ndërton zhytës. 

Taylor pajtohet se udhëtimi në det të thellë do të ndihmonte për të ndryshuar qëndrimin e njerëzve ndaj tij. 

“Ju me të vërtetë ndjeni se bëheni pjesë e oqeanit rreth jush. Kafshët janë shumë kurioze, u pëlqen të vijnë dhe t’ju kontrollojnë. (Është) përvoja e kundërt e akuariumit. Kur ballë për ballë me një peshk në mjedisin e tyre, është e vështirë të mos i shohësh si krijesa dinamike dhe karakteristike, tha ajo./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button