Mijëra viktimat civile në Mariupol, thotë Komisioneri i OKB-së për të Drejtat e Njeriut

Mijëra civilë janë vrarë në qytetin juglindor të Mariupolit dhe “shkalla e vërtetë” e mizorive të supozuara ende nuk është zbuluar, tha të enjten Komisionerja e Lartë e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, Michelle Bachelet.
Zyra e Bachelet vazhdon të hetojë akuzat për shkelje të ligjit ndërkombëtar të të drejtave të njeriut dhe ligjit ndërkombëtar humanitar në Ukrainë, “shumë prej të cilave mund të përbëjnë krime lufte”, tha ajo gjatë një sesioni special të Këshillit të të Drejtave të Njeriut për Ukrainën në Vjenë, transmeton rtv21.tv.
“Në zonat e armiqësive intensive, si Mariupol, ka qenë e vështirë për ekipin e saj që të ketë akses dhe të mbledhë informacione”, tha Bachelet.
Në rajonin e Kievit, vrasja e civilëve “shpesh duket të jetë e qëllimshme, e kryer nga snajperë dhe ushtarë”, tha ajo.
Javën e kaluar, ekipi i saj vizitoi 14 qytete dhe fshatra në zonat e Kievit dhe Chernihiv dhe “dëgjoi rrëfime të dorës së parë të të afërmve, fqinjëve dhe miqve të vrarë, plagosur, arrestuar dhe zhdukur”.
“Deri më sot mbi 1000 trupa civilë janë gjetur vetëm në rajonin e Kievit. Disa nga ata njerëz janë vrarë në armiqësi, të tjerët duket se janë ekzekutuar në mënyrë të përmbledhur,” dhe të tjerë duket se kanë vdekur për shkak të stresit nga armiqësitë dhe mungesës së mjekësisë. ndihmë, tha ajo. Disa dukej se ishin torturuar”, shtoi ajo.
Bachelet përsëriti thirrjet e saj për “të dyja palët në konflikt” për të respektuar të drejtën ndërkombëtare humanitare./21Media

Back to top button