Misteri shekullor i një katedrale në Mbretërinë e Bashkuar

1 min read

Hulumtimet e reja po vërtetojnë se xhami me njolla në Katedralen Canterbury është ndër më të vjetrat në botë.

Çdo vit, më shumë se një milion vizitorë shkelin në Katedralen Canterbury në Anglinë juglindore. E konsideruar si një nga kishat më të vjetra dhe më të famshme të krishtera në Angli, siti i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s daton rreth 1400 vjet më pare, transmeton rtv21.tv

Roli i katedrales si një vend i rëndësishëm pelegrinazhi është i lidhur pazgjidhshmërisht me vrasjen e kryepeshkopit të saj më të famshëm: Thomas Becket.

Pas një grindjeje të gjatë, Mbreti Henri II besohet të ketë urdhëruar vrasjen e Becket-it në vitin 1170. Pak më pas, u tha se do të ndodhnin një sërë mrekullish, duke e bërë Canterbury-n të bëhej një nga vendet më të famshme të pelegrinazhit në Evropë.

Ndër atraksionet më të famshme të kishës janë seria e saj mahnitëse e dritareve me njolla. Njëra në veçanti përshkruan vrasjen e tmerrshme të vetë Becket-it. Tani, dekada pasi një historian i artit hipotezoi aq shumë, hulumtimi i ri ka vërtetuar se disa nga dritaret me njolla në katedrale mund të jenë ndër më të vjetrat në botë./21Media