Ngritet çmimi i grurit pas shkatërrimit të digës në Ukrainë

Çmimet globale të grurit dhe misrit janë rritur të martën pasi një digë e madhe në Ukrainë u shemb, duke ripërtërirë frikën e tregut për brishtësinë e aftësisë së vendit për të transportuar ushqim në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe pjesë të Azisë ndërsa lufton me Rusinë.

Shkatërrimi i digës së Kakhovkas dhe stacionit hidroelektrik ka ngritur shqetësime se mund të ndërpresë furnizimet në vendet ku njerëzit po përballen me uri dhe çmime të larta të ushqimeve.

Ukraina dhe Rusia janë të dyja furnizues të mëdha bujqësore dhe lufta ka bërë që eksportet e tyre të vështirësohen duke e vështirësuar më tej edhe krizat botërore të ushqimit në botë.

Ka toka masive bujqësore në Ukrainë aty ku u shkatërrua diga. Shkatërrimi ka rrezikuar edhe furnizimin me ujë të pijshëm.

Back to top button