Omicron-fundi i pandemisë?

4 min read

Omicron ka ndryshuar formën e pandemisë. A do të përfundojë për mirë?

Bota pati frikë nga më e keqja kur një variant i ri shqetësues i koronavirusit u shfaq në fund të nëntorit dhe shpërtheu Afrikën e Jugut me një ritëm të paparë më parë në pandemi.

Por dy muaj më vonë, me Omicron dominues në pjesën më të madhe të globit, tregimi ka ndryshuar për disa.
“Nivelet e shqetësimit për Omicron priren të jenë më të ulëta se sa me variantet e mëparshme,” i tha CNN Simon Williams, një studiues në qëndrimet dhe sjelljet publike ndaj Covid-19 në Universitetin Swansea. Për shumë njerëz, “faktori i frikës nga Covid” është më i ulët,” tha ai.

Ashpërsia e reduktuar e Omicron në krahasim me variantet e mëparshme dhe gjasat e perceptuara që individët përfundimisht do të infektohen, kanë kontribuar në atë relaksim në mendësitë e njerëzve, tha Williams. Kjo madje ka bërë që disa njerëz të kërkojnë në mënyrë aktive sëmundjen për ta “kaluar atë” — një praktikë kundër së cilës ekspertët kanë paralajmëruar fuqishëm.
Por disa brenda komunitetit shkencor janë me kujdes optimistë se Omicron mund të jetë akti i fundit i pandemisë – duke siguruar zona të mëdha të botës me “një shtresë imuniteti” dhe duke na afruar më pranë një faze endemike kur Covid-19 është i krahasueshëm me sëmundjet sezonale. si ftohja apo gripi.

“Pikëpamja ime është se po bëhet endemike dhe do të vazhdojë të mbetet endemike për ca kohë,siç ka ndodhur me koronaviruset e tjerë,” tha David Heymann, profesor i epidemiologjisë së sëmundjeve infektive në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër.
“Të gjithë viruset përpiqen të bëhen endemikë dhe mua më duket se po ia del mbanë,” tha ai.

Covid-19 ka evoluar me një paparashikueshmëri të madhe dhe varianti që zëvendësoi Delta mund të ishte më i keq, thonë ekspertët; por bota përfundimisht mori një tendosje dominuese që po përfshin popullatat me lehtësi, pa shkaktuar të njëjtën shkallë shtrimesh në spital, sëmundje të rënda dhe vdekje që kanë bërë variantet e mëparshme.

Ekspertët paralajmërojnë se mund të ketë pengesa gjatë rrugës – ashtu si përbërja e Omicron ishte e papritur, varianti tjetër mund të paraqesë një rrezik më serioz për shëndetin publik dhe të vonojë fundin e pandemisë.
Dhe shumë vende, veçanërisht ku mbulimi i vaksinimit është i ulët, mund të përballen ende me spitale të mbingarkuar për shkak të valës aktuale Omicron.
Por një urgjencë politike po shfaqet në pjesën më të madhe të Perëndimit për t’i kthyer shoqëritë në një ndjenjë normaliteti – me transmetueshmërinë e Omicron që i detyron liderët të zgjedhin midis kthimit të masave të shëndetit publik ose të shohin që fuqia punëtore dhe ekonomitë e tyre të rrezikojnë të bllokohen.

Dhe për herë të parë që kur përhapja e Covid-19 mahniti botën në fillim të vitit 2020, disa epidemiologë dhe drejtues janë të gatshëm të argëtojnë perspektivën se virusi mund të jetë duke bërë hapa drejt statusit endemik.
“Rregullat e lojës kanë ndryshuar”
Pyetja me të cilën shkencëtarët dhe shoqëria e gjerë do të përballen gjatë gjithë vitit 2022 është se kur Covid-19 do të largohet nga faza e tij aktuale dhe do të hyjë në endemi.
Një sëmundje që është endemike ka një prani të vazhdueshme në një popullatë, por nuk prek një numër jashtëzakonisht të madh njerëzish ose nuk prish shoqërinë, siç shihet zakonisht në një pandemi.

Ekspertët nuk presin që Covid të zhduket plotësisht në asnjë kohë prej jetës sonë. Në vend të kësaj, Omicron përfundimisht do të arrijë një periudhë të ngjashme me disa sëmundje të tjera, ku “shumica e njerëzve do të infektohen si fëmijë, ndoshta shumë herë, dhe ndërsa ato infeksione grumbullohen, ata krijojnë një imunitet,” sipas Mark Woolhouse, profesor i sëmundjeve infektive. epidemiologjisë në Universitetin e Edinburgut dhe autor i një libri për fazat e hershme të pandemisë, thuhet ne nje raport me te gjate të CNN./e.d-21Media