Pajisjet Starlink janë gjetur në vende të paligjshme të minierave në Amazon

Pesë pajisje interneti Starlink u gjetën në vende të paligjshme të minierave në Amazon gjatë bastisjeve nga policia mjedisore e Brazilit të martën, tha agjencia mjedisore.

Starlink janë pjata satelitore të vogla dhe të lehta për t’u përdorur, të prodhuara nga kompania private e raketave

SpaceX e Elon Musk. Starlink thotë se pajisjet e saj mund të ofrojnë “internet broadband me shpejtësi të lartë dhe me vonesë të ulët në vende të largëta dhe rurale në të gjithë globin.

Vetë pajisjet nuk janë të paligjshme, por mund të përdoren për aktivitete të paligjshme, sipas agjencisë së mjedisit. Komunikimet mund të jenë sfiduese në Amazon, dhe pjatat e vogla satelitore ndihmojnë në komunikimin midis minatorëve të paligjshëm.

“Qëllimi i bastisjeve në këtë territor indigjen është të prishin linjat e furnizimit të minierave të paligjshme në mënyrë që të mos mund të mbështeten më dhe të detyrojnë të tërhiqen shkelësit”, tha agjencia në një deklaratë.

Territori i Yanomami, i cili përfshin shtetet braziliane të Roraima dhe Amazonas, supozohet të jetë një rezervë e mbrojtur ku minierat janë të paligjshme. Por minatorët kanë përmbytur zonën gjatë disa viteve të fundit pasi çmimet e arit u rritën, duke zhveshur mjedisin natyror, duke sjellë sëmundje dhe në disa raste duke larguar punonjësit jetikë shëndetësorë.

Një raport i OJQ-së braziliane Instituto Socioambiental (ISA), bazuar në imazhet satelitore, zbuloi se minat në tokën Yanomami ishin rritur nga katër në 2015 në 1,556 deri në fund të 2021./21Media

Back to top button