Për herë të parë, bota po kalon pragun e ngrohjes globale prej 1.5 gradë Celsius

Bota jonë e mbinxehjes ka të ngjarë të thyejë një kufi kyç të temperaturës për herë të parë gjatë viteve të ardhshme, parashikojnë shkencëtarët.

Studiuesit thonë se tani ka një shans 66% që të kalojmë pragun e ngrohjes globale prej 1,5 gradë nga tani deri në vitin 2027.

Shanset po rriten për shkak të emetimeve nga aktivitetet njerëzore dhe një ndryshimi në modelet e motit që pritet këtë verë.

Nëse bota e kalon kufirin, shkencëtarët theksojnë se shkelja, megjithëse shqetësuese, ka të ngjarë të jetë e përkohshme.

Arritja e pragut do të thotë se bota është 1.5C më e ngrohtë se sa ishte gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 19-të, përpara se emetimet e karburanteve fosile nga industrializimi të fillonin me të vërtetë të rriteshin.

Shifra 1.5 C është bërë një simbol i negociatave globale për ndryshimet klimatike. Vendet ranë dakord të “ndjekin përpjekjet” për të kufizuar rritjen e temperaturës globale në 1.5C sipas marrëveshjes së Parisit të vitit 2015.

Shkuarja mbi 1.5C çdo vit për një ose dy dekada do të shihte ndikime shumë më të mëdha të ngrohjes, të tilla si valë të nxehta më të gjata, stuhi më intensive dhe zjarre, shkruan BBC, përcjell portali rtv21.tv

Por kalimi i nivelit në një nga vitet e ardhshme nuk do të thotë se kufiri i Parisit ishte thyer. Shkencëtarët thonë se ka ende kohë për të kufizuar ngrohjen globale duke ulur ndjeshëm emetimet.

Që nga viti 2020, Organizata Botërore Meteorologjike ka dhënë një vlerësim të mundësive që bota të thyejë pragun e 1.5C në çdo vit.

Në atë kohë ata parashikuan se kishte më pak se 20% mundësi për të thyer 1.5C në pesë vitet e ardhshme.

Deri vitin e kaluar kjo ishte rritur në 50%, dhe tani është rritur në 66%, që shkencëtarët thonë se do të thotë se ka “më shumë gjasa sesa jo”.

Çfarë do të thotë të kalosh mbi 1.5C?

Shifra nuk është një masë e drejtpërdrejtë e temperaturës së botës, por një tregues se sa ose sa pak është ngrohur ose ftohur Toka në krahasim me mesataren afatgjatë globale.

Shkencëtarët përdorin të dhënat mesatare të temperaturës nga periudha midis viteve 1850-1900 si një masë se sa e nxehtë ishte bota përpara mbështetjes sonë moderne në qymyrin, naftën dhe gazin.

Për dekada ata besonin se nëse bota ngrohej me rreth 2 gradë Celsius, ky do të ishte pragu i ndikimeve të rrezikshme – por në vitin 2018 ata e rishikuan ndjeshëm këtë vlerësim , duke treguar se kalimi i 1.5 gradë Celsius do të ishte katastrofik për botën.

Gjatë dekadave të fundit, bota jonë e mbinxehjes e ka nxitur merkurin në mënyrë që në vitin 2016, temperaturat më të ngrohta të regjistruara, globale ishin 1.28 C mbi shifrën para-industriale.

Tani studiuesit thonë se kjo shifër do të thyhet – ata janë 98% të sigurt se niveli i lartë do të thyhet përpara vitit 2027.

Dhe në vitet midis tani dhe atëherë ata besojnë se ka një shans shumë të fortë që kufiri 1.5C të tejkalohet për herë të parë.

“Ne me të vërtetë tani jemi afër një tejkalimi të përkohshëm prej 1.5 C për temperaturën mesatare vjetore, dhe kjo është hera e parë në historinë njerëzore që kemi qenë kaq afër,” tha Prof Adam Scaife, kreu i parashikimeve me rreze të gjatë në Zyrën Met. , të cilët përpilojnë të dhënat nga agjencitë e motit dhe klimës në mbarë botë

“Unë mendoj se kjo është ndoshta statistika më e zymtë, më e qartë dhe më e thjeshtë që kemi marrë në raport,” tha ai në një konferencë shtypi.

Studiuesit theksojnë se temperaturat do të duhet të qëndrojnë në ose mbi 1.5C për 20 vjet që të mund të thonë se pragu i marrëveshjes së Parisit ishte kaluar.

Megjithatë, thyerja e kufirit edhe për vetëm një vit është një shenjë shqetësuese se ngrohja po përshpejtohet dhe nuk po ngadalësohet.

“Ky raport nuk do të thotë se ne do të tejkalojmë përgjithmonë nivelin 1.5C të specifikuar në Marrëveshjen e Parisit që i referohet ngrohjes afatgjatë gjatë shumë viteve,” tha Sekretari i Përgjithshëm i WMO Prof. Petteri Taalas.

“Megjithatë, WMO po jep alarmin se ne do të shkelim nivelin e 1.5C në një bazë të përkohshme me frekuencë në rritje,” tha ai.

Çfarë ndryshimi do të bëjë El Niño?

Ekzistojnë dy elementë kryesorë – i pari është nivelet e larta të vazhdueshme të emetimeve të karbonit nga aktivitetet njerëzore që pavarësisht rënies gjatë pandemisë janë ende në rritje.

Pjesa e dytë, kritike është shfaqja e mundshme e El Niño, një fenomen i motit me implikime globale.

Për tre vitet e fundit bota ka përjetuar një ngjarje La Niña e cila ka ulur deri diku ngrohjen e klimës.

Por nxehtësia shtesë që El Niño do të sjellë në sipërfaqen e Paqësorit ka të ngjarë të shtyjë temperaturën globale në një nivel të ri vitin e ardhshëm.

Megjithatë ka ende paqartësi rreth fillimit dhe shkallës së ngjarjes.

“Vlen të përmendet se shumë nga parashikimet tona që po bëhen tani për El Niño që ne mendojmë se po zhvillohet këtë dimër, po tregojnë një amplitudë mjaft të madhe,” u tha Prof Scaife gazetarëve.

“Por për të parashikuar në të vërtetë madhësinë, ose një ngjarje të mëvonshme brenda periudhës pesëvjeçare, nuk mund të japim datat e sakta të kësaj përtej këtij një viti përpara, kështu që mund të jetë në tre ose katër vjet nga tani ne të arrijmë në dy dhe një shkallë gjysmë El Niño dhe ky mund të jetë ai që e bën këtë.

 

Back to top button