Pirja e çajit zvogëlon rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve

Është e mundur që disa përbërës të çajit, të tilla si polifenolet, mund të ulin nivelet e glukozës në gjak, por mund të kërkohen sasi të mjaftueshme të këtyre përbërjeve bioaktive për të qenë efektive.

Pirja e të paktën katër filxhanëve çaj në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, sugjeron një studim i ri.

Studimi zbuloi se pirja e çajit të zi, jeshil ose oolong çdo ditë lidhej me një rrezik 17 për qind më të ulët të diabetit për një mesatare prej 10 vjetësh.

Pirja e një deri në tre filxhanë çaji në ditë ul rrezikun me katër për qind.

Gjetjet u prezantuan në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit në Stokholm dhe bazohen në një rishikim të 19 studimeve që përfshijnë më shumë se një milion njerëz.

“Rezultatet tona janë emocionuese sepse sugjerojnë që njerëzit mund të bëjnë diçka kaq të thjeshtë sa të pinë katër filxhanë çaj në ditë për të reduktuar potencialisht rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2”, tha autorja kryesore Xiaying Li pranë Universitetit të Shkencës dhe Teknologjisë Wuhan në Kinë.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se çaji mund të jetë i dobishëm për shëndetin, pjesërisht sepse ai përmban antioksidues dhe polifenole që mund të mbrojnë kundër sëmundjeve.

Por për të reduktuar rrezikun e diabetit të tipit 2, ekspertët bien dakord se njerëzit duhet të kontrollojnë kryesisht peshën e tyre, pasi obeziteti është shkaku kryesor i zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Kur studiuesit bënë një rishikim sistematik të studimeve ekzistuese deri në shtator 2021 nga tetë vende, analiza tregoi se çdo filxhan çaj në ditë ul rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me rreth një për qind.

Gjetjet u konfirmuan pavarësisht nga lloji i çajit që pinin njerëzit, nëse ishin burra apo gra, dhe pavarësisht se ku jetonin.

Xiaying Li tha se çaji është treguar se zvogëlon rrezikun, por vetëm kur konsumohet në sasi mjaft të mëdha.

“Është e mundur që disa komponentë të çajit, të tilla si polifenolet, mund të ulin nivelet e glukozës në gjak, por një sasi e mjaftueshme e këtyre përbërjeve bioaktive mund të jetë e nevojshme për të qenë efektive”, shtoi ajo.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button