Pse çmimi i Bitcoin po rritet kaq shumë?

Bitcoin arriti në 50,000 dollarë të hënën – duke rikthyer një prag të rëndësishëm psikologjik për herë të parë në më shumë se dy vjet.

Kjo është pak më pak se 40,000 £ në terma paund, dhe vjen pasi oreksi i investitorëve për asete më të rrezikshme vazhdon të rritet.

Indeksi kryesor S&P 500, i cili gjurmon kompanitë më të mëdha në tregun e aksioneve në SHBA, shënoi rekord të ri dje.

Dhe ndërsa performanca e fundit e Bitcoin është pjesërisht e lidhur me fuqinë në Wall Street, kjo nuk e tregon të gjithë historinë.

Ka disa faktorë specifikë që e çojnë më lart këtë kriptomonedhë specifike, shkruan Skynews, përcjell portali rtv21.v

Një prej tyre është fakti se nuk ka aq shumë Bitcoin për të shkuar përreth.

Numri maksimal i Bitcoin që do të ekzistojë ndonjëherë është vendosur në 21 milionë – dhe 93% e tyre janë tashmë në qarkullim.

Kjo ofertë e kufizuar, kur shoqërohet me kërkesë të shtuar, kontribuon në rritjen e çmimeve.

Aprovimi i muajit të kaluar i fondeve të tregtuara në shkëmbim (ETF) bazuar në vlerën aktuale të Bitcoin ka përkeqësuar kërkesën.

Ato lejojnë investitorët amerikanë të ekspozohen ndaj lëvizjeve të çmimeve të Bitcoin pa zotëruar drejtpërdrejt kriptomonedhën.

Miliarda dollarë kanë rrjedhur në këto ETF javët e fundit – të nxitura nga një valë reklamash agresive.

Dhe kjo do të thotë se menaxherëve të fondeve, përfshirë BlackRock dhe Fidelity Investments, u është dashur të blejnë sasi të mëdha Bitcoin për të mbajtur në emër të investitorëve.

Back to top button