Pse ecja mbrapa mund të jetë e mirë për shëndetin dhe trurin tuaj

Gjatë shekullit të 19-të, aktiviteti i “retro-ecjes” ishte pak më shumë se një hobi i çuditshëm, por sot hulumtimet po zbulojnë se mund të ketë përfitime reale për shëndetin dhe trurin tuaj.

Me një bast të dukshëm për të fituar 20,000 dollarë (rreth 4,250 £ në atë kohë), një pronar 50-vjeçar i dyqanit të purove i quajtur Patrick Harmon filloi një sfidë kurioze në verën e vitit 1915 – ai planifikoi të ecte prapa nga San Francisko në Nju Jork City.

Me ndihmën e një shoku dhe një pasqyre të vogël makine të ngjitur në gjoks për ta ndihmuar të shihte se ku po shkonte, Harmon bëri udhëtimin prej 6.300 km në 290 ditë, me sa duket duke ecur çdo hap prapa.

Sipas hulumtimit, ecja mbrapa mund të ketë përfitime befasuese si për shëndetin tuaj fizik ashtu edhe për trurin tuaj, siç ka eksploruar së fundmi Michael Mosley në një episod të fundit të podcast-it të BBC-së dhe emisionit Radio 4 Just One Thing.

Retro-ecja, siç njihet në rrethet akademike ecja mbrapa, ka një histori të pasur. Ka raporte që datojnë që nga fillimi i shekullit të 19-të të njerëzve që ecin qindra, dhe ndonjëherë mijëra milje.

Por për shkak të ndryshimit në biomekanikë, ecja prapa mund të sjellë disa përfitime fizike. Shpesh përdoret në fizioterapi për të lehtësuar dhimbjet e shpinës, problemet e gjurit dhe artritin. Disa studime madje sugjerojnë se ecja prapa mund të ndikojë pozitivisht në aftësitë njohëse si kujtesa, koha e reagimit dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve.

Praktika e ecjes mbrapa për qëllime shëndetësore mendohet se ka origjinën në Kinën e lashtë, por kohët e fundit ka marrë vëmendje nga studiuesit në SHBA dhe Evropë si një mënyrë për të përmirësuar performancën sportive dhe për të ndërtuar forcën e muskujve.

Janet Dufek, një eksperte në biomekanikë në Universitetin e Nevadës në SHBA, ka hulumtuar lëvizjen prapa për më shumë se 20 vjet. Ajo dhe kolegët e saj kanë gjetur se ecja mbrapa për vetëm 10-15 minuta në ditë gjatë një periudhe katër javore rriti fleksibilitetin, gjithashtu mund të forcojë muskujt në shpinë përgjegjës për stabilitetin dhe fleksibilitetin e shtyllës kurrizore. Dhe në një studim tjetër të udhëhequr nga Dufek, një grup prej pesë atletësh vetë-raportuan një reduktim të dhimbjes së shpinës pas periudhave të ecjes prapa.

Stërvitjet e ecjes prapa dhe vrapimi mbrapa përdoren tashmë në disa stërvitje sportive, veçanërisht në sportet ekipore dhe me raketë, të cilat kërkojnë shkathtësinë për të lëvizur shpejt përpara, prapa dhe anash. Duke qenë se redukton stresin e vendosur në nyjat e gjurit ndërsa forcon forcën, vrapimi retro është gjithashtu i dobishëm për të ndihmuar në mbrojtjen e atletëve nga lëndimet.

Ashtu si atletët, ecja retro është gjetur se përfiton të moshuarit, të rinjtë, individët obezë, të sëmurët nga osteoartriti dhe pacientët pas goditjes me dëmtime në ecje. Është zbuluar gjithashtu se ecja mbrapa djeg më shumë kalori sesa ecja përpara.

Back to top button