Putin i thotë Erdoganit se Turqia është “rruga më e besueshme” për gazin në BE

Presidenti rus Vladimir Putin i tha presidentit të Turqisë Rexhep Tajip Erdogan të enjten se Turqia ishte “rruga më e besueshme” për gazin në vendet evropiane.
“Sa i përket energjive të tjera hidrokarbure, përfshirë gazin, dërgesat tona janë në vëllim të plotë në përputhje me kërkesat tuaja,” tha Putin në margjinat e samitit të Konferencës për Ndërveprimin dhe Masat e Ndërtimit të Besimit në Azi në Astana, Kazakistan.
“Ne kryejmë gjithashtu tranzit përmes Turqisë në vendet evropiane. Turqia doli të ishte rruga më e besueshme për furnizimin me gaz në Evropë sot.”
Në të njëjtin takim dypalësh, Erdogan i tha Putinit se Turqia mund të ndihmojë në transportin e grurit dhe plehrave ruse në vendet më pak të zhvilluara.
“Ne mund të punojmë së bashku për të krijuar listën e këtyre vendeve, sepse më shumë se vendet e zhvilluara, ne duhet të kujdesemi për vendet më të varfra,” tha Erdogan.
“Ndërsa hapat që ndërmarrin Turqia dhe Rusia për këtë mund të shqetësojnë disa qarqe, kjo do t’i bëjë të lumtur vendet më pak të zhvilluara.”
Rusia ka përdorur burimet e saj të gazit natyror për të ushtruar presion ekonomik mbi vendet evropiane, duke përkeqësuar krizën energjetike./21Media

Back to top button