Shenjat se jeni duke pirë shumë kafe

3 min read

 

Pirja e sasisë së duhur të kafesë ka një numër përfitimesh, përveç rritjes së zakonshme të energjisë.

Studime të ndryshme tregojnë se sasia e duhur e kafeinës mund të mbrojë kundër sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve si Alzheimer.

Por sa kafe është shumë dhe si mund të ndikojë në shëndet konsumimi i tepërt i kafesë?

Për të marrë përgjigje për këto pyetje, ne duhet të dimë se cila është sasia standarde e kafesë, si dhe çfarë sasie është e tepërt dhe cilat janë rreziqet shëndetësore që mbart me vete, të tilla si ankthi, pagjumësia, dispepsi, probleme të muskujve, gjak i lartë presion dhe të ngjashme.

Toleranca ndaj kafeinës

Toleranca ndaj kafeinës ndodh me kohën dhe konsumimin e rregullt. Kafeina vepron si një ilaç psikoaktiv sepse bllokon efektet e adenozinës dhe rrit dopaminën dhe norepinefrinën në tru, andaj është jashtëzakonisht e rëndësishme të dini se cili është niveli juaj i tolerancës ndaj kafeinës.

Marrja e tepërt dhe simptomat e saj

Kafeja stimulon sistemin nervor dhe efektet e tij në tru mund të vërehen në nivelin e gatishmërisë që ndjeni. Sidoqoftë, marrja e tepërt e kafesë mund të shkaktojë efekte anësore serioze në shëndet. Mbidozimi i kafeinës, i cili ndodh kur merrni shumë kafeinë në pije, ushqim ose ilaçe, mund të shkaktojë probleme të mëdha shëndetësore, duke përfshirë konfuzion, halucinacione, të vjella… Gjithashtu çon në një rritje të niveleve të acidit të stomakut, duke shkaktuar urth dhe dhimbje barku.

Një dëshirë e shtuar për të urinuar mund të jetë një tjetër simptomë kryesore e marrjes së tepërt të kafesë. Ndërhyn edhe në përthithjen dhe metabolizmin e kalciumit në trup, duke çuar në rrallimin e kockave. Marrja e kafeinës duhet të monitorohet te gratë shtatzëna pasi rrit rrahjet e zemrës së fëmijës dhe metabolizmin, ngadalëson rritjen e fetusit dhe rrit rrezikun e abortit. Për dikë, karburanti i të cilit është kafeja, monitorimi i marrjes së kafeinës bëhet i domosdoshëm dhe duhet të raportohet menjëherë te mjeku nëse konsumohet në sasi të mëdha.

Marrja e rekomanduar e kafesë

Administrata e Ushqimit dhe Barnave thotë se 200 mg kafe është marrja standarde për njerëzit me një metabolizëm të ngadaltë dhe 400 mg për njerëzit me një metabolizëm të shpejtë. Sidoqoftë, efektet e sasive të tilla ndryshojnë nga personi në person në varësi të tolerancës së tyre ndaj kafeinës.

Si ta zvogëloni kafenë?

1. Provoni kafenë pa kafeinë. Pamja dhe shija është pothuajse e njëjtë me kafenë me kafeinë, dhe është shumë më e dobishme për shëndetin tuaj.

2. Shumë njerëz nuk mund të përballen me ndryshimet e papritura. E njëjta logjikë vlen edhe për trupin e njeriut. Një person që dëshiron të shkurtojë kafenë duhet të lejojë që trupi i tyre të përgatitet për të thithur nivele më të ulëta të kafeinës duke pirë më pak filxhanë kafe çdo ditë. Për shembull, në vend që të konsumoni 8 gota në ditë, zvogëloni numrin në 7 gota, pastaj 6 filxhanë ditën tjetër etj.