Shkencëtarët emërojnë një pemë me emrin e aktorit Di Caprio

Shkencëtarët në Kopshtin Botanik Mbretëror, Kew, kanë thënë se dëshirojnë të nderojnë yllin Di Caprio për ndihmën e tij në shpëtimin e një pylli nga prerja.

Pema, së cilës i është dhënë emri zyrtar, Uvariopsis dicaprio , rritet vetëm në pyllin e Kamerunit, i njohur për biodiversitetin e tij të jashtëzakonshëm.

Shkencëtarët dhe konservatorët u tmerruan kur dëgjuan për planet për të lejuar hapjen e zonave të gjera të pyllit Ebo për prerje.

Një nga pyjet më të mëdha të shiut relativisht të paprekur në Afrikën Qendrore, është shtëpia e popullit Banen, shkruan BBC.

Ekspertët ndërkombëtarë i shkruan një letër qeverisë duke dokumentuar speciet e çmuara të kafshëve dhe bimëve në rrezik zhdukjeje. Çështja u mor nga DiCaprio, postimet e të cilit në mediat sociale për miliona ndjekësit e tij i dhanë vrull fushatës.

Qeveria më vonë anuloi planet për të lejuar prerjen e pyjeve, megjithëse pylli ende nuk është caktuar zyrtarisht si park kombëtar.

Pema “dicaprio” është bima e parë e re për shkencën që u emërua zyrtarisht nga shkencëtarët e Kew në vitin 2022, përmes botimit në revistën shkencore, PeerJ .

Pema e vogël tropikale me gjelbërim të përhershëm ka lule të verdha me shkëlqim që rriten nga trungu i saj. Një anëtar i familjes ”ylang ylang”, dhe është gjetur vetëm në një zonë të vogël të pyllit dhe është në rrezik për zhdukje./21Media

Back to top button