Shkencëtarët zbulojnë fosilin e ‘dragoit’ 240 milionë vjeçar

Fosilet e zbuluara rishtazi kanë lejuar shkencëtarët të zbulojnë një “dragua” 240 milion-vjeçar në tërësinë e tij për herë të parë, njoftoi Muzu Kombëtare i Skocisë (NMS) në një deklaratë të premten.

Zvarraniku pesë metra i gjatë nga periudha Triasik në Kinë u identifikua për herë të parë në vitin 2003, por, pasi studiuan pesë ekzemplarë më të rinj për dhjetë vjet, shkencëtarët ishin në gjendje të përshkruanin të gjithë krijesën, e cila quhet Dinocephalosaurus orientalis.

Një fosil plotësisht i artikuluar, i fundit që doli në dritë, ofroi një “ekzemplar të bukur të plotë nga maja e hundës deri te maja e bishtit”, tha për CNN Dr Nick Fraser, kujdestar i Shkencave Kombëtare në NMS dhe një nga studiuesit.

“Është e mbështjellë në këtë lloj figure prej tetë dhe … të kujton shumë një dragua kinez.”
Ky fosil ndihmoi në ndriçimin e kësaj krijese misterioze dhe një ekip ndërkombëtar studiuesish nga Skocia, Gjermania, SHBA-ja dhe Kina publikuan gjetjet e tyre në revistën Earth and Environmental Science Transactions të Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut.

Profesor Li Chun nga Instituti i Paleontologjisë dhe Paleoantropologjisë së Vertebrorëve në Pekin ishte i pari që zbuloi fosilet në vitin 2003. Ai po vizitonte një fshat të vogël në provincën Guizhou, në Kinën jugore, kur vuri re një rruazë të vogël në një pllakë guri gëlqeror, sipas kolegu i tij Fraser.

Fermerët vendas e çuan Chun-in në një strehë derri ku kishte pjesë të tjera të atij lloji shkëmbi, dhe ai filloi të gjente fragmente kockash dhe i bashkoi ato për të zbuluar këtë specie të re, shtoi Fraser.
Tani, fosilet më të reja tregojnë se krijesa kishte 32 rruaza, duke krijuar një qafë jashtëzakonisht të gjatë që ka të ngjarë ta ndihmonte atë për të kapur peshk, megjithëse shkencëtarët nuk janë ende të sigurt për funksionin e saj të saktë.

“Unë jam ende i hutuar nga funksioni i qafës së gjatë,” tha Fraser. “E vetmja gjë që mund të arrij është se ata po ushqeheshin në ujërat që kishin gurë, dhe ndoshta të çara, në to. Dhe ata po përdornin qafën e tyre të gjatë për të hetuar dhe për të kaluar në disa nga këto të çara dhe ndoshta për të marrë pre në atë mënyrë.
Peshqit ruhen ende në zonën e stomakut të një fosili, gjë që tregon se ai ishte përshtatur mirë me një mjedis detar dhe gjymtyrët e tij të rrëshqitura e përforcojnë këtë hipotezë, thanë studiuesit në punimin e tyre.

Ata shtuan se qafa e gjatë e Dinocefalosaurit ngjan me një tjetër zvarraniku detar të lashtë dhe po aq të çuditshëm, Tanystropheus hydroides.

“Si paleontologë, ne përdorim analoge moderne për të kuptuar jetën në të kaluarën. Për Dinocephalosaurus dhe Tanystropheus, nuk ka asnjë analog të ditëve moderne, “tha Fraser, duke shtuar se studiuesit mund të krahasojnë krijesa të tilla si ichthyosaurët me homologët e tyre të ditëve moderne si toni dhe delfinët.

“Pra, ne jemi ende duke luftuar shumë, siç bëjmë me shumë kafshë në Triasik, sepse është me të vërtetë një botë e çuditshme dhe e mrekullueshme e të gjitha llojeve të kafshëve të çuditshme që bëjnë gjëra që kafshët sot duket se nuk po i bëjnë.”

Back to top button