Si ka ndryshuar kontrolli i Rusisë mbi territorin në Ukrainë

Kundërsulmi i papritur dhe i suksesshëm i ushtrisë ukrainase në rajonin e Kharkiv këtë muaj ka lënë që forcat ruse të kontrollojnë më pak tokën ukrainase sesa bënë pas goditjes së tyre të parë në vend në shkurt 2022, sipas një analize të CNN të të dhënave ekskluzive nga Instituti për Studimi i Luftës.

Shtytja e parë masive e Rusisë, e cila filloi natën e 23 shkurtit, e lejoi atë të siguronte ose të përparonte në një të pestën e territorit ukrainas, ose rreth 119,000 kilometra katrorë (46,000 milje katrorë) nga gjithsej 603,500 kilometra katrorë që Ukraina pretendon dhe konsideron ” i zënë përkohësisht”, tregon analiza.

Shtatë muaj pas nisjes së një pushtimi, zyrtarët perëndimorë  menduan se do të përfundonte brenda disa ditësh me një kryeqytet ukrainas të pushtuar. Rusia kontrollon afërsisht 3,000 kilometra katrorë (rreth 1,864 milje) më pak tokë sesa në pesë ditët e para të luftës, zbuloi CNN.

Në një lëvizje për të siguruar atë që ende kontrollon, Kremlini  pretendoi të premten të aneksojë  katër rajone ukrainase, prej të cilave ka vetëm kontroll të pjesshëm, duke shtuar sekuestrimin dhe aneksimin e rajonit të Krimesë në 2014./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button