Studentit që iu deshën 54 vjet për një diplomë bachelor

Më shumë se pesë dekada pasi filloi studimet e tij, Arthur Ross më në fund kaloi nëpër skenë në Universitetin e Kolumbisë Britanike (UBC) të enjten për të marrë diplomën e tij Bachelor të Arteve.

Ross, 71 vjeç, tha se ai ka të ngjarë të jetë “studenti më i ngadalshëm” në universitetin e Vankuverit.

Ai gjithashtu mund të jetë më i ngadalti në botë. Iu deshën saktësisht 54 vjet për të përfunduar diplomën e tij – dy vjet më shumë se mbajtësi i rekordeve Guinness, Robert FP Cronin , i cili filloi studimet e tij të biologjisë në Universitetin Princeton në 1948 dhe u diplomua në vitin 2000.

Por, Ross tha se nuk po nxiton për të fituar titullin e tij të rekordit botëror. Shpërblimi i vërtetë, tha ai, ishte njohuria që mundi të fitonte përmes orëve të tij.

“Unë thjesht doja të mësoja sepse isha kurioz”, tha Ross për BBC këtë javë. Kjo dëshirë për të mësuar, tha ai, është ajo që e frymëzoi të mbaronte diplomën pas gjithë këtyre viteve.

Kur Ross u regjistrua për herë të parë në UBC në vitin 1969, SHBA sapo kishin zbritur njeriun e parë në Hënë dhe The Beatles ishin gati të publikonin albumin e tyre të rëndësishëm Abbey Road.

Ai ishte i ri në shkollën e mesme atëherë, tha ai, dhe nuk ishte “veçanërisht i fokusuar në asgjë”. Z. Ross u përfshi me klubin e teatrit në kampus, ku zbuloi një pasion për aktrimin.

Pas vetëm dy vjetësh në UBC, Ross vendosi të ndërrojë kursin dhe të transferohet në Montreal, ku filloi të studionte në Shkollën Kombëtare të Teatrit.

Aty i kreu studimet, duke marrë një certifikatë përfundimi. Por Ross tha se shpejt e kuptoi se nuk donte që aktrimi të bëhej karriera e tij.

Ross u kthye në UBC për të përfunduar një vit shtesë shkollimi, për gjithsej tre vjet që nevojiteshin për të aplikuar në shkollën juridike. Ai u pranua në Fakultetin Juridik të Universitetit të Torontos, ku mori Doktorin Juris.

Ai vazhdoi të kishte një karrierë të plotë juridike për 35 vjet, tha ai, përpara se të dilte në pension në 2016.

Pikërisht atëherë Ross vendosi se mund të ishte koha për të përfunduar atë që filloi gati pesë dekada më parë.

Ross e mori atë me ritmin e tij, duke bërë një kurs çdo herë deri në diplomimin e tij.

Ai vendosi t’i përqendronte studimet e tij në histori, i frymëzuar për të mësuar më shumë rreth Luftës së Parë Botërore pasi shikoi operën gjermane Elektra të vitit 1909.

Disa gjëra kishin ndryshuar kur Ross u kthye në UBC gjithë këto vite më vonë, tha ai. Për një, kampusi ishte zgjeruar në madhësi dhe shkollimi i tij ishte falas tani që ai është një i moshuar në pension.

Teknologjia ishte zhvilluar gjithashtu me hapa të mëdhenj, duke e lejuar atë – si shumica e studentëve gjatë pandemisë Covid-19 – të përfundonte disa nga klasat e tij në internet.

Pas gjashtë vitesh pune për diplomën e tij, Ross tha se ishte i emocionuar për të ecur nëpër skenë dhe për të shënuar arritjen e tij.

Sa për atë që do të ndodhë më pas, Ross tha se nuk po nxiton ta kuptojë.

“Vajza ime thotë se unë me të vërtetë duhet të shkoj dhe të ndjek një master diku,” por ai tha se do të presë dhe do të shohë. “Jam i kënaqur që kam arritur deri këtu”, tha ai./21Media

Back to top button