Talebanët me rregulla të reja, ua ndalojnë grave shfaqjen në drama televizive

Grave në Afghanistan u është ndaluar të shfaqen në drama televizive sipas rregullave të reja të vendosura nga qeveria talebane.
Gazetaret dhe prezantueset femra janë urdhëruar gjithashtu të mbajnë shami në ekran, megjithëse udhëzimet nuk thonë se çfarë lloj mbulimi duhet përdorur. Ndërkaq, gazetarët thonë se disa nga rregullat janë të paqarta.
Talebanët morën pushtetin në Afganistan në gusht dhe shumë kanë frikë se po vendosin kufizime të ashpra. Të njëjtit, pas largimit të forcave të SHBA-së dhe aleatëve, thuajse menjëherë urdhëruan vajzat dhe gratë e reja që të qëndronin në shtëpi nga shkolla.
Gjatë sundimit të tyre të mëparshëm në vitet 1990, grave u ndalohej arsimimi dhe vendi i punës.
Grupi i fundit i udhëzimeve të talebanëve, të cilat janë lëshuar për kanalet televizive afgane, përmban tetë rregulla të reja.
Ato përfshijnë ndalimin e filmave që konsiderohen kundër parimeve të ligjit të Sheriatit – ose islamik – dhe vlerave afgane, ndërsa filmimet e burrave që ekspozojnë pjesët intime të trupit janë të ndaluara.
Shfaqjet komedi dhe argëtuese që ofendojnë fenë ose mund të konsiderohen fyese për afganët janë gjithashtu të ndaluara.
Talebanët kanë këmbëngulur që filmat e huaj që promovojnë vlera të huaja kulturore nuk duhet të transmetohen.
Kanalet televizive afgane shfaqin kryesisht drama të huaja me personazhe kryesore femra.
Vendimi i mëparshëm i talebanëve për të urdhëruar vajzat dhe vajzat e reja që të qëndrojnë në shtëpi nga shkolla e bëri Afganistanin të vetmin vend në botë që ndaloi gjysmën e popullsisë së tij të shkollohej.
Talibanët pretendojnë se kufizimet e tyre për gratë që punojnë dhe vajzat që studiojnë janë “të përkohshme” dhe janë vetëm në fuqi për të siguruar që të gjitha vendet e punës dhe mjediset mësimore të jenë të sigurta për to./21Media

Back to top button