Transportuesit nga Kosova të rrezikuar në territorin e Serbisë

Pas bllokimit të pikave kufitare me Serbinë për kalimin e kamionëve dhe autobusëve me targa të Kosovës, transportuesit nga Kosova ndjehen të rrezikuar dhe të pambrojtur në territorin e Serbisë.

Derisa qarkullimi i veturave është tejet i ulët në pikën kufitare në Merdare për shkak të bllokadës të vendosur andej kufirit me Serbinë me protesta nga qytetarët serbë për të mos kaluar asnjë autobusë dhe kamionë nga Kosova.

Valent Topalli shoferi i kamionit me targa të Kosovës i bllokuar në pjesën e Serbisë shprehet i shqetësuar për situatën, derisa thotë se kamioni me mallra të Kosovës duhet të kaloj në pjesën e Kosovës pasi që sipas tij gjendja është e rrezikshme.

“Jemi të bllokuar qysh nga dita e mërkurë nuk kemi qenë të informuar që qeveria ka vendos masa, ne kemi ngarkuar dhe kur kemi ardhur këtu kemi pa që është vendim i qeverisë bllokada. Pas kësaj kemi mbetur të bllokuar e kemi informua Ministrinë e Punëve të Brendshme, Doganën dhe Ministrinë e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë. Unë kam bërë apel që para asaj ditë, bllokadës të orës 16:00 me na lirua me u futur brenda, por që nuk kanë marrë asnjë masë. Ne si qytetarë të Republikës së Kosovës nuk kemi asnjë mbrojtje që kemi mbetur në territor të Serbisë”, theksoi ai.

Për më tepër, vozitësi Topalli ka bërë ftesë institucioneve të Kosovës që t’i mundësojnë të kalojnë kamionët e tyre në terminalin e Kosovës

“Kemi bërë apel me hy vetëm në terminalin e Kosovës se jemi të rrezikun nga kolonat situata po përkeqësohet dhe nuk merë masa askush edhe nga ana e Serbisë është bllokuar rruga jemi mbetur as në këtë pjesë e as në pjesën tjetër ….. Kamioni është me targa të Kosovës kemi grurë dhe malli është i rrezikuar, është malli i joni dhe nuk kthehet prapa” u shpreh Topalli.

Sipas Topallit janë afër 30 maune me targa të Kosovës që kanë mbetur të bllokuara në territorin e Serbisë.

Ndërkaq, qytetari serb Dragan Kuzmanoviq i cili hyri me veturë në territorin e Kosovës nëpërmjet pikës kufitare në Merdare, ka treguar se me vetura qarkullimi është i kalueshëm, ndërsa sipas tij kamionët dhe autobusët nuk lejohet të kalojnë në territorin e Serbisë.

“Me automjet kalohet pa problem, ka pritje dy-tre minuta dhe kalohet pa problem… Kamionë nuk ka, sigurisht nuk vjen askush, njerëzit sigurisht kanë dëgjuar dhe nuk vijnë”, theksoi ai.

Ndërsa, qytetari Adem Rrahmani ka deklaruar se nuk do të kalojë këtë pikë kufitare as për t’u kthyer nga Kosova për shkak se situata nuk është e mirë në këtë pjesë, dhe sipas tij parashihet rrezik kalimi në Merdare.

“Kemi kaluar kufirin Kroaci-Mali i Zi dhe Shqipëri, arsyet për shkak të gjitha këtyre çrregullimeve që mos të rrezikojmë, sepse po dëgjomë gjithçka, edhe arsyeja më e mirë me u kthyer prapë nga jemi ardhur… Mbi 20 vjet kaloi këtu, asnjëherë nuk kemi pas problem, kësaj radhe po shihet situata më mirë për mos me rrezikua”, thekson Rrahmani.

Ministria e Jashtme ka njoftuar se nuk është i sigurt për momentin as kalimi i veturave.

MPJD u ka bërë thirrje qytetarëve të cilët tashmë kanë hyrë në territorin e Serbisë, që t’i përdorin pikat kufitare në Mutivodë, Dheu i Bardhë ose të marrin rrugë përmes Maqedonisë së Veriut (pikë-kalimi kufitar i Preshevës) përmes Shkupit.

Ministria e Jashtme ka njoftuar të hënën në mbrëmje se nuk është i sigurt për momentin as kalimi i veturave.

MPJD u ka bërë thirrje qytetarëve të cilët tashmë kanë hyrë në territorin e Serbisë, që t’i përdorin pikat kufitare në Mutivodë, Dheu i Bardhë ose të marrin rrugë përmes Maqedonisë së Veriut (pikë-kalimi kufitar i Preshevës) përmes Shkupit.

“Nëse nuk kanë hyrë në Serbi, luten qytetarët, të mos udhëtojnë përmes Serbisë”, thuhet në njoftim.

Qytetarët nga Kosova me vetura po përdorin alternativa tjera për të udhëtuar në vendet e Bashkimit Evropian./kp

Back to top button