​Vdes pacienti që mori veshkën e derrit në SHBA

Personi i parë që iu transplantua veshka e derrit ka vdekur gati dy muaj pas procedurës. Richard “Rick” Slayman, 62-vjeç, iu nënshtrua transplantimit katërorësh në një spital në Boston në muajin mars.

Kjo shënoi herën e parë që një veshkë derri e modifikuar gjenetikisht u transplantua në një pacient të gjallë. Kirurgët thanë se besonin se organi do të zgjaste për të paktën dy vjet.

Familja e Slayman njoftoi vdekjen e tij dje, duke falënderuar mjekët që kryen operacionin e parë në botë për “përpjekjet e tyre të mëdha”.

Ata thanë se transplantimi nga kafsha te njeriu – i njohur si një ksenotransplant – u dha atyre “shtatë javë të tjera me Rick, dhe kujtimet tona të bëra gjatë asaj kohe do të mbeten në mendjet dhe zemrat tona”.

Ekipi i transplantit në Spitalin e Përgjithshëm të Masaçusets (MGH) tha se ata nuk kishin ndonjë indikacion se ai vdiq si rezultat i transplantimit, shkruan BBC.

Slayman, nga Weymouth, Massachusetts, më parë kishte një transplant të veshkave në vitin 2018, por iu desh të kthehej në dializë vitin e kaluar pasi ajo tregoi shenja dështimi.

Back to top button