Vdiq regjisori Peter Brook

2 min read

Peter Brook, një nga regjisorët më kreativë dhe më të diskutueshëm të brezit të tij, ka vdekur në moshën 97-vjeçare, raporton agjencia e lajmeve AFP.

Gjatë dekadave që pasuan, Brook vuri vulën e tij në teatër.

Prodhimet e tij, ku luajtën disa nga aktorët më të shquar të teatrit, magjepsën dhe tronditën audiencën.

Peter Stephen Paul Brook lindi në Londrën perëndimore në mars 1925, bir i emigrantëve hebrenj.

Ai nuk kishte një formim teatral, por pasi studioi në Universitetin e Oksfordit, talenti i tij u vu re shpejt. Në moshën 20-vjeçare ai u emërua drejtor i Teatrit Repertory Birmingham.

Përgjatë viteve 1950 ai vazhdoi të drejtonte produksionet RSC me disa nga aktorët më të mëdhenj të epokës, duke përfshirë John Gielgud, Paul Scofield dhe Laurence Olivier.

Në vitet 1970 ai i ktheu shpinën teatrit anglez dhe u transferua në Paris, ku themeloi Qendrën Ndërkombëtare të Kërkimeve Teatrore, një kompani teatri eksperimentale.

Në vitin 2012, një dokumentar, The Tightrope, i drejtuar nga djali i tij, Simon, ekzaminoi stilin e regjisorit të Brook, duke përdorur kamera të fshehta në mënyrë që aktorët të mos shpërqendroheshin.

Titulli i referohej zakonit të Brook për t’i detyruar aktorët e tij të ecin nëpër një qilim në një litar imagjinar, duke bërë gjithçka që u pëlqente, por duke përcjellë përshtypjen se ishin lart në ajër.

Është thënë se Brook ishte më i interesuar për idetë se çdo gjë tjetër. Ai ishte përshkruar si një kombinim befasues i mprehtësisë, intuitës dhe fantazisë.

Brook u martua me aktoren Natasha Parry në vitin 1951. Ajo vdiq në vitin 2015./21Media