Veç 3-vjeç, por di të lexojë e numërojë në shtatë gjuhë

Një fëmijë i vogël është bërë anëtari më i ri i Mensas në Britani, vetëm tre vjeç – duke lexuar rrjedhshëm dhe duke numëruar në shtatë gjuhë.

Teddy Hobbs arriti të hynte në organizatën ekskluzive për ‘elitën’ intelektuale vetëm tre vjeç e nëntë muaj.
Fëmija i mrekullueshëm nga Portishead, Somerset, tashmë mund të numërojë deri në 100 në gjashtë gjuhë joamtare, duke përfshirë Mandarin, Uellsisht, Frëngjisht, Spanjisht dhe Gjermanisht.

Teddy, tani katër vjeç, e mësoi veten të lexonte në moshën vetëm dy vjeç e katër muaj – dhe tani është në gjendje të lexojë edhe librat e Harry Potter, kur prindërit e tij e lejojnë.

Teddy i vogël u pranua në Mensa në fund të vitit të kaluar pasi bëri një test IQ me grupin – duke shënuar 139 nga 160 në testin Stanford Binet dhe duke tronditur prindërit e tij, të cilët nuk e kishin idenë se sa i zgjuar ishte ai.

Beth Hobbs, 31 vjeç dhe bashkëshorti Will, 41 vjeç, thonë se ata kurrë nuk e kishin pritur që djali i tyre, i quajtur Theodore, të hynte në grup dhe nuk kishin planifikuar as të aplikonin për anëtarësim.

Teddy dhe motra e tij më e vogël ishin bebe IVF.

Beth thotë se gjenialiteti i Teddy-t është një bekim dhe një mallkim megjithatë, me atë që tregon pak interes për disa nga gjërat më ‘normale’ që një djalë i vogël mund t’i pëlqejë, si lojërat dhe TV.

Ajo tha: ‘Kjo vjen me sfidat e saj, miqtë e mi mund të thonë, “Ah duhet të kemi një tortë” dhe fëmijët e tyre nuk do të dinë se çfarë po thonë, por Teddy do ta shkruajë menjëherë dhe do të dëshirojë pak.

“Nuk mund të kalosh asgjë, ai dëgjon gjithçka. Ai do të kujtojë bisedat që keni pasur me të në Krishtlindje vitin e kaluar. Kur kishim vajzën, i blemë një tabletë që të fokusoheshim tek ajo, por ai kurrë nuk ishte shumë i interesuar të luante lojëra apo ndonjë gjë tjetër. Në vend të kësaj, atij i pëlqen të përdorë aplikacione për të provuar të mësojë të numërojë deri në 100 në Mandarin dhe gjuhë të tjera”, tha ajo.

Megjithatë, tani për tani ai me sa duket nuk është në dijeni të aftësive të tij në krahasim me fëmijët e tjerë të moshës së tij.

Miqtë e tij mund të lexojnë disa shkronja të alfabetit – ndërkohë ai mund të lexojë Harry Potter.

Mensa është një grup ndërkombëtar për individë shumë inteligjentë i themeluar në vitin 1947 që pranon vetëm anëtarë që janë mbi përqindjen e 98-të të IQ-ve në mbarë botën./21Media

Back to top button
close button