Thëniet e mençura që ju ndihmojnë të fitoni, kurseni...

Thëniet e mençura që ju ndihmojnë të fitoni, kurseni…

Duke u bërë milioner nuk është vetëm ëndërr jorealiste. Statistikat tregojnë se më shumë se gjysma e milionerëve janë bërë vetë. Mësimet që mund t’i fitojmë prej tyre nuk mund të na garantojnë një status milioner, por është krejtësisht me vlerë t’i lexoni ato, përcjell rtv21.tv

Më poshtë ju sjellim disa nga thëniet më të zgjuara në lidhje me fitimin, kursimin dhe investimin e parave për t’ju ndihmuar që të merrni pak më afër ëndrrën tuaj për tu bërë i pasur.

Rregulli 50/30/20

Ky është një rregull që mund të përdoret për menaxhimin e një buxheti. Duhet të ndani të ardhurat tuaja në 3 kategori:

Kategoria e parë është jetesa e domosdoshme. 50% duhet të ndahen për shpenzime mujore siç janë qiraja, transporti, shërbimet publike, sendet ushqimore, etj.

Kategoria e dytë është shpenzimi personal. Kjo do të thotë që ju mund të përdorni 30% të të ardhurave tuaja për argëtim, pazar, hobi dhe çdo gjë që ju bën të lumtur.

Kategoria e fundit është kursim. 20% e parave tuaja duhet të shkojnë direkt në bankë. Ju mund të ndiqni këshillën e Grant Cardone, një milioner vetë-bërës.

“Vendosni paratë tuaja të kursyera në llogari të sigurta, të shenjta (të paprekshme). Kurrë mos përdorni këto llogari për asgjë, madje as për një emergjencë. Deri më sot, të paktën dy herë në vit, unë jam thyer sepse gjithmonë i investoj tepricat e mia në ndërmarrje që nuk mund të hyjnë “, ka thënë Grant Cardone.

Blej në masë dhe në shitje

Natyrisht, nuk është këshilla që prisni të merrni nga milionerë. Por, mund të pajtohemi që kjo mënyrë e blerjes mund të kursejë disa para. Ky rregull zbatohet për produktet që do të përdorni dhe nuk do të humbni.

Mos përdorni karta krediti

Nëse keni një kartë krediti në portofolin tuaj, ajo ju inkurajon që të bleni atë që dëshironi menjëherë, pavarësisht nëse mund të përballoni ose jo. Por, duke përdorur kartat e kreditit për të bërë blerje nënkupton shpenzimin e parave që ju nuk keni. Për më tepër, realiteti i normave të interesit të lartë e bën blerjen tuaj shumë më të shtrenjtë.

Mos shpenzimi i parave është i njëjtë si marrja e parave

Sa më pak para që shpenzoni, aq më shumë keni. Është një përfundim i qartë. Bëni pazarin tuaj në mënyrë racionale. Nëse përpiqeni me blerje impulse, mund t’i shtrosh këto pyetje para çdo blerjeje: “A duhet vërtet? Po sikur të mos e blej? ”

“Njerëzit janë gjithmonë të habitur që nuk kam një dollap plot me kostume. Unë blej tre kostume çdo pesë apo më shumë vjet dhe vetëm 10 total. Kjo është e gjitha që kam nevojë.”, ka thënë T. Boone Pickens, miliarder i naftës.

Jetoni me ato që fitoni

Problemi më i madh i shumë njerëzve është se ata shpenzojnë më shumë se ata fitojnë. E vetmja mënyrë që ju mund të rrisni buxhetin është të jetoni me ato që fitoni.

Ne shpesh takojmë njerëz që blejnë shtëpi të bukura në një lagje të bukur vetëm për shkak se duan të impresionojnë njerëzit e tjerë. Ata mendojnë për atë që miqtë dhe anëtarët e familjes së tyre do të thonë. Mendoni për veten, përqendrohuni në jetën tuaj…

“Nuk e bleva orën e parë luksoze apo makinën derisa bizneset dhe investimet e mia prodhonin shumë flukse të sigurta të të ardhurave. Unë ende po ngisja një Toyota Camry kur u bëra milioner.”, ka thënë Grant Cardone.

Qëndroni me njerëz të suksesshëm

Ideja shpjegohet lehtësisht  sa njerëz rreth jush ndikojnë në jetën tuaj dhe në mentalitetin tuaj. Nëse bashkoheni me njerëz të talentuar që ndajnë vizionin tuaj është më e lehtë për të krijuar ide kreative dhe për t’i sjellë ato në jetë, përcjell rtv21.tv

Jini rreth njerëzve, të cilët jo vetëm që ju frymëzojnë, por edhe ju inkurajojnë të merrni masa dhe të bëni ëndrrën më të madhe.

“Në shumicën e rasteve, vlera juaj neto pasqyron nivelin e miqve tuaj më të afërt. Ekspozimi ndaj njerëzve që janë më të suksesshëm se ju keni ka potencial për të zgjeruar mendimin tuaj dhe katapultimin e të ardhurave tuaja. Realiteti është se milionerët mendojnë ndryshe nga klasa e mesme për para dhe ka shumë për t’u fituar duke qenë në praninë e tyre “, ka thënë Steve Siebold, multi-milioner vetëbërës.

Paraja nuk është gjithçka

Natyrisht, paraja është një faktor i madh në jetën tonë. Ajo përcakton se ku jetojmë, çfarë hamë dhe çfarë kemi. Por paraja nuk është gjithçka. Ju mund të blini një shtëpi për të jetuar, por nuk mund të blini një familje për të jetuar.

Paraja përmirëson cilësinë e jetës, por, nuk është asgjë në krahasim me mbështetjen e familjes dhe miqve tuaj, shëndetin dhe ndjenjën e lumturisë.

“Paraja nuk është gjithçka, dhe nuk ia vlen të sakrifikosh shëndetin, familjen, miqtë ose përvojat e tjera për të. Kam humbur disa miq dhe kam tensionuar marrëdhënie të tjera, sepse kam kaluar shumë kohë duke qëndruar vonë në zyrë ose duke hyrë në fundjavë. Edhe pse me të vërtetë besoj se të kesh para është liria, paraja është me të vërtetë vetëm një mjet për të bërë të mundur përvojat në jetë “, ka thënë Grant Sabatier.

Paratë e mëdha nuk janë bërë thjesht duke ndjekur një sërë rregullash dhe udhëzimesh. Por, krijimi i shprehive të shëndetshme financiare është një hap i madh drejt suksesit financiar. E vetmja gjë që mund t’ju ndalojë të arrini ëndrrat dhe qëllimet tuaja është qëndrimi juaj ndaj tyre./21Media