Majmuni fantazmë në mesin e 224 specieve të reja

1 min read

Grupi i ruajtjes së Fondit Botëror të Kafshëve të Egra (WWF), ka publikuar një listë me 224 specie të reja të zbuluara nga rajoni më i madh i Mekong.

Ato përfshijnë një majmun me rrathë të bardhë fantazmë rreth syve, bretkosat, tritonat dhe të vetmen specie të njohura të bambusë.

Disa nga speciet më të rrezikuara në botë në këtë zonë përballen me zhdukjen edhe para se të identifikohen. Rajoni i Mekong përfshin Kamboxhian, Laosin, Mianmarin, Tajlandën dhe Vietnamin, transmeton rtv21.tv.

“Këto specie janë produkte të jashtëzakonshme, të bukura të miliona viteve të evolucionit”, u citua nga Reuters K. Yoganand, drejtuesi rajonal i WWF-Greater Mekong për jetën e egër dhe krimin e kafshëve të egra.

Zyrtarët shtuan se speciet ishin “nën kërcënim intensiv”, me shumë prej tyre “duke u zhdukur edhe para se të përshkruheshin”.

Rreziqet për speciet në zonën me biodiversitet të pasur në Azinë Juglindore përfshijnë shkatërrimin e habitatit, futjen e sëmundjeve nga njerëzit dhe tregtinë e paligjshme të kafshëve të egra./21Media