Kryeministri i Armenisë, Nicole Pashinyan, thotë se veprimet e tanishme luftarake nga Azerbajxhani në Nagorno-Karabak, të cilat ai i quan një provokim, ishin planifikuar më herët.

Deklaratat e fundit agresive nga udhëheqja azerbajxhanase, stërvitjet e përbashkëta ushtarake të përbashkëta me Turqinë, si dhe mospranimi i propozimit të OSBE-së për monitorim tregojnë qartë se agresioni ishte planifikuar më herët dhe se ai është një provokim i madh kundër paqes dhe sigurisë në rajon“, shkroi ai në Twitter.

Një përshkallëzim i ri ndodhi këtë mëngjes në rajonin e Nagorno-Karabakut, për shkak të së cilës u shpall një gjendje lufte dhe mobilizimi në republikën Nagorno-Karabak. Pas kësaj, i njëjti vendim u mor nga qeveria armene.

Sot, Nicole Pashinyan i bëri thirrje bashkësisë ndërkombëtare të sigurojë që Turqia të mos përfshihet në konfliktin midis Armenisë dhe Azerbajxhanit për Nagorno-Karabak.

Turqia, një aleat i Azerbajxhanit, më parë kritikoi ashpër Armeninë pas konfliktit midis forcave armene dhe azerbajxhanase këtë mëngjes, duke thënë se Erevani zyrtar është një pengesë për paqen dhe se Ankaraja siguron mbështetje për Bakun, raporton Reuters.

Pashiani vlerësoi se sjellja e Turqisë mund të ketë pasoja shkatërruese për Kaukazin e Jugut dhe rajonet fqinje.

Armenia njoftoi se Azerbajxhani ka filluar një ofensivë në drejtim të Nagorno-Karabakut, ndërsa Baku zyrtar deklaron se ata po marrin vetëm masa reciproke kundër veprimeve të Armenisë në atë zonë. Kishte viktima nga të dy palët.