Blinken: Nëse plani i armëpushimi nuk përparon, Hamasi do të jetë fajtor

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken ka thënë se nëse plani i armëpushimit i mbështetur nga SHBA dhe OKB nuk përparon, Hamasi do të jetë fajtor.

Blinken përsëriti thirrjen e tij për Hamasin që të pranojë planin siç është përshkruar nga Presidenti Biden 11 ditë më parë.

Ai tha se përgjegjësia ishte mbi “një djalë” që fshihte “dhjetë kate nën tokë në Gaza” për të votuar, duke iu referuar liderit të Hamasit, Yahya Sinwar.

Blinken tha se kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu kishte “riafirmuar angazhimin e tij” ndaj propozimit kur ata mbajtën bisedime në Jerusalem të hënën.

Netanyahu nuk e ka miratuar publikisht atë që Biden përshkroi dhe as nuk tha nëse përputhet me një propozim izraelit në të cilin bazohej deklarata Biden.

Blinken e përshkroi si një “shenjë shpresëdhënëse” përgjigjen e Hamasit ndaj një rezolute të miratuar nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së të hënën, duke mbështetur atë që kishte njoftuar Biden.

Rezoluta vuri në dukje se Izraeli kishte pranuar atë që Biden kishte paraqitur dhe i bëri thirrje Hamasit ta bënte këtë gjithashtu.

Hamasi lëshoi ​​një deklaratë të martën duke përshëndetur “çfarë përfshihej” në rezolutë.

Por Blinken tha se përgjigja e Hamasit nuk ishte përfundimtare, duke shtuar se “ajo që ka rëndësi” është ajo që thuhet nga udhëheqja e Hamasit në Gaza, “dhe kjo është ajo që ne nuk e kemi”./21Media

Back to top button