Franca paralajmëron se mund të duhen 20 vjet për anëtarësim të Ukrainës në BE

2 min read

Një ofertë e Ukrainës për t’u bashkuar me BE-në nuk mund të finalizohej për “15 ose 20 vjet”, sipas ministrit të Francës për Çështjet Evropiane, Clement Beaune

Duhet të jemi të sinqertë. Nëse thoni se Ukraina do t’i bashkohet BE-së pas gjashtë muajsh, ose një vit ose dy, ju gënjeni. Kjo është ndoshta pas 15 ose 20 vjetësh, do shumë kohë”, ka thënë ai.

Komentet e tij “hodhën ujë të ftohtë” mbi shpresat e Volodymyr Zelensky për hyrje të përshpejtuar në bllok në vazhdën e pushtimit të Rusisë.

Beaune përsëriti ofertën e presidentit francez Emmanuel Macron për të krijuar një “komunitet politik evropian” më të lirë që mund të ndihmojë në integrimin e Ukrainës më shpejt, duke shtuar: “Unë nuk dua t’u ofroj ukrainasve asnjë iluzion apo gënjeshtër”.

Zelensky ka hedhur poshtë ato që ai i quajti “kompromise të tilla” dhe këmbënguli për një fillim të menjëhershëm të procesit drejt anëtarësimit të plotë në BE.

Beaune tha se propozimi i Macron nuk është “një alternativë ndaj bashkimit me komunitetin politik evropian”, duke theksuar: “Nuk e pengon anëtarësimin më vonë”.

Aspiratat e Ukrainës për t’u bashkuar me BE-në dhe NATO-n shihen si arsyeja kryesore që presidenti rus Vladimir Putin filloi pushtimin e tij.

Nisma e komunitetit politik evropian të Macron do të debatohet në një samit të BE-së në qershor./21Media