Frika nga uji, simptomat dhe trajtimi i këtij problemi

Shumë njerëz kanë frikë nga uji, por kjo frikë tejkalohet kur mësojnë të notojnë. Por, nëse keni hidrofobi, keni frikë të vazhdueshme dhe anormale dhe ndiheni të shqetësuar nëse thjesht mendoni për ujë, aq më pak kur i afroheni.
Fobitë specifike përfshijnë ornitofobinë, araknofobinë ose itifalofobinë, të gjitha këto karakterizohen nga një frikë iracionale ndaj diçka që nuk është aq e rrezikshme. Një burrë që vuan nga këto fobi e di se frika e tij është e pajustifikuar, por ai përsëri ka shumë frikë nga ndonjë objekt, qenie apo fenomen.
Shkaqet e fobive specifike nuk janë kuptuar mirë. Sidoqoftë, ka disa prova që fobitë mund të trashëgohen gjenetikisht. Nëse keni një anëtar të familjes që ka probleme të shëndetit mendor, të tilla si ankthi ose fobi të tjera, ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të krijoni një fobi.
Akuafobia shpesh shkaktohet nga një ngjarje traumatike gjatë fëmijërisë, por mund të jetë gjithashtu një simptomë e tërbimit.
Kështu, frika nga uji është një fazë akute neurologjike në një person që vuan nga tërbimi, dhe manifestohet nga frika dhe dhimbja kur pi ujë për shkak të spazmave në fyt dhe laring.
Frika nga uji mund të shfaqet në disa mënyra:
Frika e mbytjes, edhe me sasi të vogla uji
Shmangia e kontaktit me të gjitha lëngjet
Shmangia e vendeve dhe situatave ku mund të ndodhin takime me ujë
Pamundësia për të ruajtur higjienën për shkak të frikës nga dushet dhe vaskat
Shmangia nga dalja në det
Simptomat e hidrofobisë
Disa nga simptomat më të zakonshme të kësaj fobie përfshijnë:
Një ndjenjë e menjëhershme e frikës, ankthit dhe panikut intensiv kur mendoni për ujin
Djersitje
Rrahje të shpejta të zemrës
Vështirësi në frymëmarrje
Ndjeheni sikur po mbyteni
Të vjella
Marramendje ose të fikët
Trajtimi i hidrofobisë
Hidrofobia trajtohet, ashtu si çdo tjetër, duke hequr shkakun. Nëse hidrofobia është për shkak të tërbimit, atëherë është e nevojshme të vizitoni menjëherë mjekun. Në rastin e dytë, zgjidhja më efektive për të kapërcyer këtë frikë është psikoterapia.
Përveç trajtimeve profesionale, ka disa teknika të vetë-ndihmës që mund të ndihmojnë në adresimin e frikës nga çdo fobi. Këto janë, për shembull, aktiviteti fizik i përditshëm, joga dhe teknikat e frymëmarrjes së thellë.
Nëse nuk trajtohet, hidrofobia mund të rrezikojë shëndetin në një masë të tillë që njerëzit që kanë frikë nga uji të ndalojnë konsumimin e tij dhe të fillojnë të shmangin larjen, duke rrezikuar kështu shfaqjen e sëmundjeve të tjera.

Back to top button