Kurti thotë se është gati të shtrëngoj duart me Vuçiqin

Për shkak të provokimeve të synuara nga Serbia, kryeministri i Kosovës Albin Kurti, kërkoi përmes intervistës me gazetën gjermane Welt, rritjen e forcës mbrojtëse të NATO-s edhe me më shumë ushtarë gjermanë. Sepse sipas tij shteti fqinj është i lidhur ngushtë politikisht dhe ushtarakisht me Rusinë.
Kurti foli për sfidat kryesore të vendit, trazirat më 31 korrik dhe reciprocitetin me Beogradin, ku paralajmëroi vendosjen e masave të reciprocitetit në fillim të shtatorit.
“Trazirat e 31 korrikut nuk u shkaktuan nga qytetarët e thjeshtë të minoritetit serb në veri të Kosovës, por nga krimi i organizuar dhe oligarkët, të cilët janë në listën e pagave të Serbisë dhe të cilët në takimet në Beograd u informuan se çfarë duhet të bëjnë në Kosovë. Kjo ishte punë e porositur. Pasi u hoqën barrikadat, unë – në konsultim me SHBA-në dhe BE-në, e shtyva me 30 ditë vendosjen e masave”, tha Kurti.
Welt: A do të thotë kjo se më në fund do të vijnë pas disa ditësh?
Kurti: Kontrollet e planifikuara kufitare për qytetarët serbë që duan të udhëtojnë në Kosovë dhe rregulloret e reja për targat do të jenë të detyrueshme dhe do të zbatohen për një kohë të pacaktuar nga 1 shtatori. Por unë jam gati të shtrëngoj duart me Vuçiqin, nëse Serbia pranon të heqë dorë nga kontrollet kufitare në të ardhmen, atëherë ne do të bëjmë të njëjtën gjë. Atëherë do të ishte në 1.9. nuk ka rregulla të reja.
Welt: A po luan Vladimir Putin me zjarrin në Kosovë?
Kurti: Besoj se as presidenti i Serbisë Vuçiq dhe as ai i Rusisë Putin nuk mund të abuzojnë me pakicën serbe në Kosovë. Qytetarët e thjeshtë nuk marrin pjesë në politikat luftarake ndaj vendit tonë. Për këtë janë njerëzit në listën e pagave të Serbisë. Këta kriminelë me dashje nxisin trazira vazhdimisht. Por ne jemi vigjilentë, nuk kemi frikë nga këta kriminelë.
Welt: A i duhen Kosovës më shumë se 3 mijë e 800 ushtarët aktualë të KFOR-it të NATO-s për t’u mbrojtur në mënyrë adekuate?
Kurti: E kemi rritur buxhetin e mbrojtjes për 52 për qind dhe forcat tona të sigurisë kombëtare tani kanë 5000 ushtarë dhe 3000 rezervistë. Por rreth Kosovës janë 48 baza ushtarake serbe. Rusia dhe Serbia punojnë ngushtë së bashku në politikën ushtarake, ata ndërmorën gjithsej 104 manovra dhe aktivitete së bashku në vitin 2021 – disa prej të cilave përfshinin forcat e armatosura bjelloruse. Për shkak të kërcënimit nga Serbia dhe Rusia, ekziston nevoja urgjente për të rritur ndjeshëm numrin e ushtarëve të NATO-s në Kosovë. Kjo patjetër do të përmirësonte sigurinë tonë. Do të na ndihmonte edhe nëse do të kishte më shumë ushtarë gjermanëse sa do të merrte më parë në trupat mbrojtëse të NATO-s, gjë që rrit parandalimin. Përveç kësaj, trupat e KFOR-it mund të na ndihmojnë për të zgjeruar më tej strukturat dhe kapacitetet tona të sigurisë.
Po ashtu, Kurti zbuloi se Kosova do të aplikojë për t’u bërë kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian këtë vjeshtë ose dimër, “por jo më vonë se Krishtlindjet 2022”./21Media

Back to top button