Ministria e Shëndetësisë në Maqedoninë e Veriut kumtoi se në sezonin 2020/2021 numri i përgjithshëm i pacientëve me grip sezonal është 433, që është 73,2 për qind më pak krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe 86,3 për qind më pak krahasuar me kurban tipike sezonale. Shumica e rasteve raportohen në grupmoshën që mbulon pjesën më të madhe të popullsisë, nga 15 në 64 vjeç (190 raste), ndërsa incidenca më e lartë është regjistruar tek fëmijët e moshës 0 deri 4 vjeç.

Sipas Ministrisë, masat e mbrojtjes kundër Covid-19 kanë kontribuar në zvogëlimin e numrit të pacientëve dhe pacientëve me grip sezonal.

“Në javën e dytë të vitit 2021, janë raportuar 36 raste të sëmundjeve të ngjashme me gripin/sëmundje, që është rritje prej 18 rastesh krahasuar me të njëjtën javë në vitin 2020. Në Republikën e Maqedonisë të Veriut, që nga java e dytë, gjithsej 48.406 njerëz u vaksinuan kundër gripit sezonal. Prej tyre, 37.870 njerëz u vaksinuan me vaksina falas, ndërsa 10.536 njerëz u vaksinuan me vaksina komerciale. Masat për mbrojtje nga virusi Kovid-19 kanë kontribuar në zvogëlimin e numrit të të infektuarve dhe pacientëve me grip sezonal”, thekson Ministria e Shëndetësisë dhe shton se vaksinimi kundër gripit sezonal është mbrojtja më efektive ndaj kësaj sëmundjeje./21Media