Pse shfaqen nishanet dhe pse është e rëndësishme t’i identifikoni ato

Organi më i madh në trupin tonë është lëkura. Ashtu si çdo organ tjetër, lëkura mund të japë shenja dalluese që duhet të jeni në gjendje t’i lexoni saktë. Nishanet janë disa nga më të zakonshmet. Vëzhgimi i nishaneve dhe shenjave të tjera të trupit tuaj mund t’ju ndihmojë të dini se çfarë të bëni kur i dalloni ato.

1. Çfarë janë nishanet dhe pse shfaqen

Nishanet janë shenja të lëkurës që mund të ndryshojnë në ngjyrë, duke filluar nga ngjyra natyrale e një personi deri në nuanca të errëta. Ato mund të shfaqen kudo në lëkurë, të veçanta ose në grup.

Kur qelizat që prodhojnë pigment të lëkurës, të quajtura melanocite, rriten në grupe, në vend që të shpërndahen përgjatë sipërfaqes, formohen nishane. Shumica e tyre shfaqen në ato pjesë të trupit tonë që janë më të ekspozuara ndaj dritës së diellit. Prandaj, është e mundur që sa më shumë kohë të kaloni në diell, aq më shumë nishane do të keni.

Shumica e nishaneve shfaqen gjatë fëmijërisë dhe deri në moshën 20. Pasi të keni arritur moshën madhore, është e zakonshme të keni midis 10 dhe 40 nishane në trup. Në disa raste, ato mund të jenë me qime dhe me kalimin e viteve, ato mund të ndryshojnë ngadalë, duke u bërë pak më gunga dhe me ngjyrë më të çelur. Megjithatë, në raste të tjera, ju nuk mund të vini re kurrë ndryshime.

Pas ekspozimit në diell, nishanet mund të bëhen më të errët. Kjo mund të ndodhë edhe gjatë pubertetit ose shtatzënisë për shkak të ndryshimeve hormonale.

2. Kur t’i shikoni më nga afër

Megjithëse shumica e tyre janë beninje, në disa raste, mund t’ju duhet t’i shikoni më nga afër për t’u siguruar që gjithçka është në rregull. Në mënyrë ideale, duhet të ekzaminoni zonat e trupit tuaj që kanë nishane duke përdorur një pasqyrë, për shembull, për të vëzhguar nishanet në vendet që ekspozohen rregullisht ndaj diellit (fytyra, duart, këmbët, krahët, gjoksi dhe shpina).

Në çdo rast, duhet të shkoni te një dermatolog nëse vëreni ndonjë nga shenjat e mëposhtme:

Një nishan duket ndryshe nga të tjerët që keni në trup.

Shfaqet pas moshës 30 vjeçare.

Shkakton kruajtje ose gjakderdhje.

Ngjyra e saj nuk është njësoj kudo.

Shfaqet i parregullt në formë ose njëra anë duket ndryshe nga tjetra.

Diametri i tij është më i madh se ai i një gome lapsi./21Media

Artikuj të ngjashëm

Shikoni Gjithashtu
Close
Back to top button
close button