Samir Karahoda ftohet të bëhet pjesë e Akademisë Evropiane të Filmit

 
Regjisori i njohur kosovar, Samir Karahoda është ftuar të bëhet pjesë e Akademisë Evropiane të Filmit, ka njoftuar Qendra Kinematografike e Kosovës(QKK).
Filmi dokumentar i shkurtër “Në mes” ishte debutimi i tij regjisorial, i cili në 2019 shfaqi premierën botërore në Berlinale si filmi i parë kosovar që konkurroi në këtë festival. “Në mes” ishte gjithashtu edhe kandidat për çmimin e Akademisë Evropiane të Filmit EFA në 2019. “Pa vend” është filmi i tij i dytë me metrazh të shkurtër i cili shfaqi premierën në konkurencën zyrtare në Festivalin e Filmit në Kanë në 2021 dhe prej nga u shpërblye me nominim për çmimin e Akademisë Evropiane EFA për filmin më të mirë evropian.
Në shtator 2021, “Pa vend” fitoi çmimin IMDb Pro shortcuts si filmi më i mirë i shkurtër në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Toronto.
Samir Karahoda në vitin 2019 është shpërblyer me çmimin vjetor të kinematografisë nga Ministria e Kulturës.
Akademia Evropiane e Filmit u themelua më 1989 si Shoqëri Evropiane e Kinemasë nga presidenti i saj i parë Ingmar Bergman dhe 40 kineast të tjerë për të çuar para interesat e industrisë evropiane të filmit. Synimet e Akademisë janë të ndajë njohuritë dhe të edukojë audiencën e të gjitha moshave rreth kinemasë evropiane. EFA momentalisht numëron rreth 4200 anëtarë nga lëmi të ndryshme të kinematografisë. Samiri i bashkohet grupit të rreth 20 kinestëve kosovar tashmë anëtarë të EFA-s./21Media

Back to top button