Skocia gati të hyjë në hsitori

Skocia gati të hyjë në hsitori

Një studim i kryer nga Plan International UK ka treguar që 15% e vajzave e kanë vështirë të përballojnë produkte sanitare menstruale në Mbretërinë e Bashkuar. Për më tepër, studimi ka zbuluar se gati gjysma e vajzave të moshës 14-21 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar janë të turpëruar nga periodat e tyre.

Ky hulumtim ka demonstruar se periudha e varfërisë dhe stigma janë probleme reale që duhen adresuar. Kjo është pikërisht ajo që Skocia po bën duke futur një projekt-ligj për t’i bërë gjërat sanitare për femra falas në të gjithë vendin. Skocia sapo ka aprovuar fazën e parë të projekt-ligji, përcjell 21Media

Nëse projekt-ligji bëhet ligj, qeveria do të jetë përgjegjëse për të siguruar që produktet e periodave janë në dispozicion të atyre që kanë nevojë falas. Projektligji themelor do të bëjë që Skocia të jetë vendi i parë në botë që i bën produktet e higjienës menstruale falas.

Mesatarisht, produktet e kushtojnë rreth 8 £ (10 dollarë) çdo muaj, duke i bërë ato të papërballueshme për ata që jetojnë me të ardhura shumë të vogla.

“Këto nuk janë sende luksoze. Ato janë me të vërtetë thelbësore dhe askush në Skoci nuk mund të kalojë periodat pa produkte, “tha ligjvënësja skoceze Monica Lennon.

Dy vjet më parë, Skocia u bë vendi i parë në botë që bëri produktet e periodave në dispozicion falas në shkolla, kolegje dhe universitete. Qeveria siguroi 5.2 milion £ fonde për të mbështetur këtë.
Disa biznese lokale gjithashtu i janë bashkuar kauzës./21Media