Teleskopi Webb kap një pamje të paparë të zemrës së Rrugës së Qumështit

Teleskopi Hapësinor James Webb ka shikuar në zemër të galaktikës Rruga e Qumështit, duke zbuluar veçori dhe mistere të reja brenda rajonit kaotik që mund të ndihmojë astronomët të zbulojnë më shumë detaje rreth universit të hershëm.

Aftësia e observatorit hapësinor për të parë universin në dritën infra të kuqe, e cila është e padukshme për syrin e njeriut, kapi detaje të papara kurrë në imazhin, të publikuar nga NASA të hënën.

Astronomët përdorën Webb-in për të parë Shigjetarin C, ose Sgr C, një rajon aktiv i formimit të yjeve që ndodhet rreth 300 vite dritë nga vrima e zezë supermasive qendrore e galaktikës.

Shkencëtarët mbetën ‘të habitur’ nga strukturat misterioze të gjetura në Rrugën e Qumështit
“Imazhi nga Webb është mahnitës dhe shkenca që do të marrim prej saj është edhe më e mirë,” tha Samuel Crowe, hetuesi kryesor i vëzhgimeve.

Ndërsa një student universitar në Universitetin e Virxhinias, tha në një deklaratë se “Yjet masivë janë fabrika që prodhojnë elementë të rëndë në bërthamat e tyre, kështu që t’i kuptosh më mirë ato është si të mësosh historinë e origjinës së pjesës më të madhe të universit.”

Studimi i qendrës së Rrugës së Qumështit me Webb-in mund të sigurojë njohuri se sa yje formohen atje dhe nëse yjet masivë kanë më shumë gjasa të formohen pranë qendrës galaktike sesa krahëve spirale të galaktikës.

Vlerësohet se ka rreth 500,000 yje që shkëlqejnë brenda imazhit, të gjithë në madhësi dhe moshë. Midis tyre janë një grumbull protoyjesh, ose masa të dendura pluhuri dhe gazi që ende po zhvillohen dhe po rriten në yje të plotë, duke përfshirë një protostar masiv në qendër të grupimit që ka më shumë se 30 herë masën e diellit.

Protoyjet po lëshojnë materiale të ndezura, duke krijuar topa drite që dalin nga formacioni, i cili duket në mënyrë dramatike të errët në dritën infra të kuqe.

Kjo pamje pankromatike e grumbullit galaktikash MACS0416 u krijua duke kombinuar vëzhgimet infra të kuqe nga teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s me të dhënat e dritës së dukshme nga teleskopi Hapësinor Hubble i NASA-s./21Media

 

Back to top button