Haradinaj në Hagë: Këtu ende shoh dokumente që shkruajnë “Kosova Metohija”

Ish-nënkryetari i Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, Nasim Haradinaj sot ka filluar dëshminë e tij para Dhomave të Specializuara në Hagë. Ai ka thënë se janë për zbulimin e të gjitha krimeve por kundërshtojnë që kjo të bëhet duke selektuar njerëzit dhe me një gjykatë që sipas tij është njëetnike.
Para trupit gjykues, Haradinaj ka thënë se është shqetësuese që prokuroria speciale në Hagë të ketë referencë kriminelët serbë.
“Ne jemi për zbulimin e të gjitha krimeve pa marrë parasysh kush i ka kryer, të gjitha, ama jo të specifikohen dhe selektohen sepse në Kosovë ka edhe serbë që kanë jetuar, ka romë, ka boshnjakë, ka turq, shumë nacionalitete. Ka njerëz që nuk kanë qenë hiç në UÇK, kështu që po them të gjitha krimet, ne jemi, atë do ta kishim përqafuar, pse jo”, ka thënë Haradinaj.
Derisa është përgjigjur në pyetet e avokatit mbrojtës, Toby Cadman, Haradinaj ka thënë se përmes UÇK-së, prokuroria është duke e sulmuar Kosovën.
“Unë edhe dokumente sot shoh të përkthyera në tekst ‘Kosova Metohia’ që në Kosovë është e ndaluar, Kosova është shtet i pavarur, ndërsa në dokumentet e tyre përkthehet edhe në anglisht edhe në shqip fjala ‘Kosova Metohia’ që është e ndaluar me ligj, e kjo nëse është gjykatë e Kosovës ajo fjalë nuk duhet me qenë këtu hiç, por këtu është”, ka thënë Haradinaj.
Nasim Haradinaj ka thënë se prokuroria e Speciales e ka provokuar qëllimshëm Organizatën e Veteranëve të Luftës së UÇK-së.
“Mua nuk më brengos fati personal, as i imi, as i kurrkujt nëse individualisht përgjigjem për diçka dhe duhet të përgjigjem nëse e kam bërë, por jo me këtë të na sulmoni diku më keq që pastaj me u bë pishman edhe bota pse na paska ndihmuar. Këtu është esenca për çka unë është dashur të jem transparent dhe ka qenë në interes të shërbimit publik, kjo është esenca jonë e kundërshtisë, që është monoetnike, selektive dhe arbitrare, dhe vazhdimisht ka krijuar precedent që ne të reagojmë, sikur të kemi dashur ta bëjmë me qëllim, sikur kur kemi pushuar ne pas thirrjeve, këta nisën precedentin tjetër, në njëfarë mënyre na kanë provokuar qëllimisht dhe ne nuk kemi mundur me qëndruar aty si naiv”, ka thënë ai.
Ndërsa nga gjykatësi është kërkuar që të mos përmenden emra të cilat ndodhen në dokumentet e konfiskuara në OVL-UÇK dhe Nasim Haradinajt i janë dorëzuar në formë të shkruar disa emra, për të cilët i është kërkuar të përgjigjet pa u zbuluar identiteti i tyre.
Ai është ndalur te një person me numrin dy, për të cilin ka thënë se ka qenë i ngarkuar me detyrë të veçantë nga Millosheviqi dhe se i njëjti ka parë ekzekutimet e shqiptarëve në Kosovë.
“Kështu që shumë më emër i njohur dhe që ka bazë për me qenë në banka, është dashur me qenë vet në banka, nëse jo si i akuzuar, si dëshmitar, i pjesës së vet, por ja që ky ka arritur dhe është bërë koordinator, këtu. Dhe kjo është ajo që opinionin kosovar e shqetëson, mendoj që është shqetësuese për vet këtë prokurori, është turp me pas atë si referencë. Derisa është dënimin e krimeve si mund ta kesh referencë e koordinator një kriminel vet, të njohur, nuk është që po e them unë, i njohur është”, ka thënë Haradinaj.
Dëshmia e Nasim Haradinajt e filluar sot në dhomat e Specializuara në Hagë pritet të zgjasë tri ditë, ndërsa nga avokati mbrojtës është bërë e ditur që avokati kosovar, Tomë Gashi nuk ka mundur të udhëtojë për të dëshmuar në Hagë për shkak të infektimit me COVID-19.
Në pjesën e parë të seancës, Haradinaj është përgjigjur në pyetjet rreth biografisë së tij, pjesë kjo që është kundërshtuar nga prokuroria.
“Një pjesë të jetës jam rritë në Kosovë deri në moshën 17-vjeçare e gjysmë, ndërsa pjesën tjetër të jetës jam rritë në Serbi në burgjet serbe, derisa në vitin ‘90 kam kaluar si klandestin në Suedi. […] Ma kanë burgosur vëllain tjetër Agronin, 16-vjeçar dhe e kanë dënuar tre vjet e gjysmë, kështu që kur kam ardhur në shtëpi e kam gjetur familjen me femra”, ka thënë ai.
Haradinaj ka folur për familjen dhe aktivitetet e tyre në kërkim të lirisë ku ka përmendur arrestimet e tij, të babit, vëllait dhe motrës 15-vjeçare.
Ish-ushtari i UÇK-së ka thënë se për shkak të aktivitete të tyre kundër regjimit të atëhershëm, ai dhe anëtarët e tij të familjes kanë vuajtur në burgje të Serbisë dhe janë torturuar fizikisht.
Ai ka shtuar se si pasojë e kësaj, familjes së tij i është ndaluar edhe shkollimi.
“Nuk kam qenë i martuar, bile ka qenë një thirrje prej politikës në atë kohë, që këtyre njerëzve të këtij lloji, sepse cilësoheshim si armiq as të mos martohemi, gjëja të na sabotojnë edhe në martesa, publike ka qenë kërkesa, atëherë ka bërë kërkesë publike Ali Shukriu ka qenë, ish-udhëheqësi i lartë shqiptar që punonte e regjimin jugosllav”, ka thënë ai.
Megjithatë, ai ka thënë se në vitin 1985 është fejuar, por vajzës, e cila ka qenë bursiste në Fakultetin e Fizikës, iu ka ndaluar shkollimi për shkak të bashkimit me Nasim Haradinajn.
Dëshmia e Haradinajt po vazhdon me pyetjet e avokatit mbrojtës, Toby Cadman rreth kundërshtimit të tij për Gjykatën Speciale.
Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj janë arrestuar më 25 shtator 2020, prej kur edhe po qëndrojnë në paraburgim në Hagë. Rrjedhja e disa dokumenteve nga Specialja, të cilat nga një person ende i panjohur janë dërguar në zyrat e OVL-UÇK, dhe bërja publike e kësaj ngjarje nga krerët e organizatës, është arsyeja pse po gjykohen Hysni Gucati e Nasim Haradinaj.
Mbi ta rëndojnë akuzat për vepra penale kundër administrimit të drejtësisë, konkretisht për pengim të personave zyrtarë në kryerjen e detyrave zyrtare, për frikësim të dëshmitarëve, për hakmarrje dhe për shkelje të fshehtësisë së procedurës./Kp

Back to top button